Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

АТО

ua.korrespondent.net

П'ятниця, 1 серпня 2014, 16:42

У Львові журналістам нагадали, як висвітлювати події на Сході

АТО

З ініціативи керівників львівських ЗМІ сьогодні відбувся круглий стіл «Редакційна політика у час неоголошеної війни Росії проти України. Журналістика чи контрпропаганда?»

Участь у дискусії взяли редактори львівських медій, працівники Західного регіонального медіацентру Міноборони, начальник відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю Державної служби надзвичайних ситуацій у Львівській області та представник із облдержадміністрації.

«Журналісти подають інформацію про АТО як їм заманеться. А це неприпустимо. У такий складний для країни час акули пера повинні пам’ятати, про що можна розповідати, а про що ні, адже ворог черпає всю необхідну інформацію з наших ЗМІ», - розповів заступник начальника Західного регіонального медіацентру Міністерства оборони України Вадим Бакай.

Він нагадав, що не мають говорити про конкретні цифри – кількість вбитих, поранених, військової техніки тощо. Зокрема він навів приклад про кількісний показник третьої хвилі мобілізації.

«Ви можете написати, до прикладу, що мобілізовано 2 тисячі громадян. Натомість російські спецпідрозділи вивчать ці дані, і до нашого кордону прибуде 10 тисяч російських солдат. Саме тоді й наших хлопців обстрілюють, а наша армія зазнає втрат», - додав Вадим Бакай.

Також він сказав, що, на його думку, засобам масової інформації не варто висвітлювати нічого, що пов’язано з АТО. З цього приводу виступив редактор інтернет-видання «Zaxid.net» Олег Онисько: «Не писати про такі речі просто неможливо. Це, радше, військові повинні фахово коментувати ту інформацію, яку отримує журналіст, робити зауваження у разі потреби».

У свою чергу, начальник відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю держслужби надзвичайних ситуацій у Львівській обл. Віталій Туровцев попросив журналістів ігнорувати таку велику кількість повідомлень про замінування будівель в місті.

«Це все робиться, щоб посіяти паніку в місцевого населення, дестабілізувати ситуацію в області. А медіа, які подають інформацію про замінування, лише потурають цьому. Тому чим більше нагнітання у ЗМІ стосовно замінувань, тим більшою стає сама їхня кількість», - зауважив Віталій Туровцев.

«Служба надзвичайних ситуацій не може не реагувати на такі повідомлення, - сказав Туровцев – тому велике прохання: подавайте не факт самого замінування, а вже безпосередньо про результати, які отримали робочі групи».

Також Віталій Туровцев підтвердив, що всі дзвінки про замінування будівель надходили із Луганська та Донецька. А за останній тиждень при дослідженні «замінованих» територій, спецгрупи не знайшли навіть жодного муляжу вибухівки.

Натомість керівник Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Львівської облдержадміністрації Дмитро Посипанко закликав засоби масової інформації до самоцензури.

«Думайте перш, ніж щось публікувати. В теперішній час медіа повинні трохи забути про гонитву сенсаціями та рейтингами. Включайте мізки», - сказав Посипанко.

У відповідь на зауваження військових та владних структур керівники львівських ЗМІ закликали їх самих стати першоджерелом інформації та давати суттєві коментарі.

Також учасники круглого столу вирішили провести закриті навчання для журналістів. Останніх військові фахівці навчатимуть, як правильно висвітлювати військові події. Зокрема, темою першого такого заняття буде «Висвітлення теми про поранених у ЗМІ».

Нагадаємо, що 3 липня у Львові пройшов ще один круглий стіл «Журналістика і війна: роль ЗМІ і громадських організацій в інформаційній безпеці держави». Настанови журналістам про те, як розповідати про події на Сході, можна прочитати тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.