Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

михайло гаврилко

П'ятниця, 5 вересня 2014, 12:42

В Болехові відкриють пам'ятник Михайлові Гаврилку

михайло гаврилко

В неділю, 7 вересня, в Болехові відбудеться урочисте відкриття пам'ятника скульптору, учаснику визвольних змагань ХХ століття Михайлові Гаврилку.

Про це сьогодні, 5 вересня, на прес-конференції повідомив депутат Львівської міськради Роман Грицак, передає кореспондент Варіантів.

Проект меморіалу Стрілецької Слави розроблений скульптором Василем Яричем та архітектором Орестом Скопом.

Пам'ятник виготовили у Львові, а сьогодні вже розпочався його монтаж у Болехові.

Меморіал становлять біля пам'ятника письменниці Наталії Кобринській. Там же планується увіковічнити художника-баталіста, автора проекту прапора Українських січових стрільців Івана Іванця.

Початок урочистостей – об 11.00. Заплановано презентацію книжки Романа Коваля "Шевченкіана Михайла Гаврилка" та показ документального фільму "Стеком і шаблею" (режисер – Володимир Бондаренко).

Довідка: Михайло Гаврилко народився 8 вересня 1882 року на Полтавщині.

Під час Першої світової війни Михайло Гаврилко у складі УСС брав участь у боях проти військ Російської імперії, а на початку 1920-х років воював як отаман на Полтавщині.

На полях битв вправно володів зброєю, в мистецькому просторі його головним знаряддям був стек — дерев'яний інструмент скульпторів.

В 1920 році, червоноармійці живцем спалили Гаврилка у топці поїзда. 

Автор: Христина Олійник.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.