Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Порошенко

П'ятниця, 12 вересня 2014, 17:00

Надання особливого статусу районам Донбасу не загрожує суверенітету України – Порошенко

Порошенко

Надання особливого статусу для деяких районів Донецької і Луганської областей не загрожує суверенітету та територіальній цілісності України, наголошує Президент України Петро Порошенко.

Про це передає прес-служба глави держави.

«Усім, хто стурбований щодо змісту і суті спеціального закону про особливий статус для деяких районів Донецької і Луганської областей - жодної небезпеки для територіальної цілісності і суверенітету України, жодної загрози для незалежності», - сказав Глава держави під час дискусії на 11-й Щорічній Ялтинській зустрічі.

За його словами, місцеві громади отримають повноваження у питаннях, що стосуються безпосередньо життєдіяльності того чи іншого регіону, – вирішуватимуть, яку мову вживати на місцевій території, які культурні події відзначати, як витрачати гроші з місцевого бюджету, адже більшість коштів залишатиметься на місцях. Для створення розумної моделі децентралізації влади в Україні фахівці вивчали досвід інших держав у цьому питанні, зокрема Польщі, зауважив Петро Порошенко.

Водночас, підкреслив Президент, загальнодержавні питання вирішуватимуться на вищому рівні. «Головні питання держави – міжнародна політика, безпека, стратегічні пункти і напрямки розвитку - будуть у руках центральних органів влади», - наголосив він.

Для побудови діалогу з місцевими громадами районів Луганської і Донецької областей необхідні дострокові місцеві вибори, переконаний Глава держави. «Тільки в такий спосіб ми зможемо розв’язати кризу. Потрібні люди, з якими ми зможемо розмовляти, і ці люди мають представляти донеччан і луганчан, - сказав він, додавши, - Впевнений, що влада має формуватися не силою автомату, а силою бюлетеню для голосування».

Президент висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає ініціативу щодо проведення таких виборів, оскільки, на його думку, це є чи не єдиним шляхом до розв’язання кризи, так само, як і запровадження амністії для тих, хто не вчинив тяжких злочинів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.