Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

вибори

radiosvoboda.org

Понеділок, 13 жовтня 2014, 16:02

До Верховної Ради проходять 7 партій, – соцопитування

вибори

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчої неділі, то 35% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 40% – скоріше взяли б участь.

Про це йдеться в результатах дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Прогнозована явка виборців порівняно з червнем-липнем зменшилась з 59 до 55%.

Найвищий рівень мобілізації фіксується у всіх регіонах, крім Донбасу та Півдня. На територіях Донбасу, які контролюються українською владою, лише 13% опитаних однозначно мають намір голосувати на парламентських виборах.

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися наступної неділі, перемогу здобув би Блок П.Порошенка, який підтримують 33,5% опитаних, які мають намір голосувати і визначилися з вибором. 12,8% виборців підтримують Радикальну Партію О.Ляшка, 8,9% – Народний Фронт, 7,8% – Сильну Україну, 6,9% – Батьківщину. 5,4% проголосували б за Самопоміч, 5,1% – за Опозиційний блок, 4,6% отримали б Громадянська позиція, 4,5% – КПУ, майже 4% – Свобода. За Правий Сектор проголосували б майже 2% опитаних. Близько 5% виборців підтримали б решту партій. Всього в опитуванні досліджувалися всі 29 партій, які мають намір брати участь у виборах.

В регіональному розрізі Блок П.Порошенка найбільше підтримують на Заході, у Центрі та на Півночі. Тут також більше готові віддати свій голос за Радикальну Партію О.Ляшка та Батьківщину. У Західному регіоні більша підтримка у Народного Фронту, Самопомочі, Свободи та Правого Сектору.

Натомість на Півдні більшу прихильність серед виборців має Сильна Україна. Тут та на Сході більше готові віддати голос за Опозиційний блок. КПУ найбільше підтримують на Донбасі і трохи менше на Півдні.
Якщо говорити про динаміку, то за останні два місяці найбільше додав Народний Фронт, а також такі партії як Самопоміч, Сильна Україна, КПУ та Опозиційний блок. Батьківщина, Громадянська позиція, Свобода та особливо Радикальна партія О.Ляшка – втратили. У вересні, порівняно з серпнем, відбувся ріст підтримки Блоку Петра Порошенка, проте у жовтні – ріст не продовжився.

Найбільшу довіру серед політиків мають П.Порошенко (51%), А.Яценюк (45%), А.Гриценко (42%) та А.Садовий (40%). Найбільше втратив у довірі О.Ляшко – якщо у серпні О.Ляшку довіряли 40%, то на початку жовтня – лише 28%.

Щодо «другого вибору» партій (задавалося питання «За яку ще одну партію Ви могли б проголосувати на виборах до Верховної Ради?»), то найбільше - 10% можуть проголосувати за Народний Фронт. Також 8% не виключають можливість голосування за Блок П.Порошенка, більше ніж по 4% – Громадянська позиція та Радикальна партія О.Ляшка, майже по 4% – Самопоміч та Сильна Україна, близько 3% – Свобода, Опозиційний блок та Батьківщина.

34% опитаних повністю впевнені у власному виборі політичної сили, ще 36% - достатньо впевнені, але можуть його змінити, 15% – вагаються у своєму виборі, ще 15% – не визначилися. Найбільш впевнені у виборі прихильники Батьківщини та Опозиційного блоку.

Для 31% опитаних при виборі партії буде важливо, хто є лідером партії (таких найбільше серед виборців Батьківщини, Громадянської позиції, Радикальної партії, Народного Фронту та Блоку Петра Порошенка), для 29% – хто входить у список партії, ще 27% зазначили важливість ідеології партії (таких найбільше серед виборців Опозиційного боку та КПУ). 13% – не визначилися із відповіддю.

Більшість опитаних (55%) вважають, що парламентські вибори у жовтні будуть швидше змаганням лідерів, вдвічі менше (22%) – змаганням ідей, 8% – інше, 15% – не визначилися.

Більше половини респондентів (55%) вважають, що партія, яку вони можуть підтримати на виборах, в першу чергу повинна зосередитися на економічному напрямку, 29% – на військовому, оборонному, ще 6% – на гуманітарному, ідеологічному блоці, не визначилися – 10%. Військовий напрямок найбільш імпонує виборцям Правого сектору.

Пріоритетним напрямком для вирішення владою в найближчий рік 35% опитаних вважає вирішення проблеми Донбасу, 21% – проведення економічних реформ, 16% – відновлення обороноздатності країни, 11% – соціальний захист населення.

Більше половини респондентів (52%) вважають, що першочерговим завданням української влади є контроль росту цін та інфляції та боротьба з корупцією (41%).

Також важливими є проведення люстрації серед чиновників, правоохоронців та суддів (22%), недопущення масового скорочення працівників, росту безробіття (19%), та розвиток ВПК (по 19%), своєчасні виплати зарплат, пенсій, соціальної допомоги (19%), забезпечення своєчасних виплат заробітної плати і пенсій (18%), розвиток вітчизняного промислового виробництва (17%), налагодження стосунків з Росією (16%) та країнами Заходу (13%).

Найбільше бояться українці війни (77%). Крім того, значного росту цін на продукти та медикаменти (31%), голоду (22%), невиплат зарплат, пенсій (20%), по 17% – знецінення гривні, інфляції та втрати/відсутності роботи, по 16% – проблем з опаленням у зимовий період та підвищення тарифів на комунальні послуги. Майже 10% опитаних бояться перебоїв з постачанням газу в квартири, масових відключень світла.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.