Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

zik

zik.ua

Середа, 22 жовтня 2014, 18:20

ГО «Народний антикорупційний нагляд» оприлюдив власне розслідування щодо ZIK

zik

ГО «Народний антикорупційний нагляд» оприлюднив власне розслідування щодо причетності одного з львівських регіональних телеканалів до одіозних чиновників з оточення Віктора Януковича.

Розслідування та корупційні схеми сьогодні на прес-конференції назвав співзасновник ГО «Народний антикорупційний нагляд» Михайло Дуриш, повідомляє прес-служба організації.

Схема №1. «Схеми освоєння державних коштів «Сім'єю» через Кісельових - Скулімовських (у прикріпленому файлі).

На ній наглядно видно, яким чином наближені до Януковича люди заробляли мільярди на тендерах. Саме ці люди потім будуть надавати так звану «фінансову допомогу» ТзОВ «Міст-ТБ».

У центрі – ТОВ «Транспортно-експедеційна компанія «Укр-транс». Засновники: Кісельова Тетяна Миколаївна, Кохан Юлія Михайлівна. В числі перших засновників також значився Скулімовський Руслан Леонідович.

Ця компанією керує родина Кісельових – близька до «Сім’ї». Зокрема, Кісельов Микола – товариш та співзасновник «Грін Банку» екс-головного податківця Клименка (він також буде фігурувати в наступній схемі), Андрій Кісельов – однокурсник Віктора Януковича та кум того ж таки Олександра Клименка.

«Ця компанія протягом років президентства Януковича, а правильніше сказати – мародерства держави-Україна та її громадян, отримувала мільярдні кошти від виграних тендерів з державних підприємств.

Ця компанія, наближена до «Сім’ї», обслуговувала майже усі дочірні підприємства транспортного державного гіганта «Укрзалізниця»: ДТГО «Південно-західна залізниця», ПРАТ «Запоріжметалоптторг», ДП «Донецька залізниця», ДП «Придніпровська залізниця», ДП «Південна залізниця», ДП «Одеська залізниця» та ДТГО «Львівська залізниця» (це показано на схемі).

Пізніше, ці кошти Кісельові виводили на ТОВ «УКР МЕТ» та ТОВ «УКР МЕТ-Центр», засновниками яких значиться таж таки Тетяна Кисельова. ТОВ «УКР МЕТ» останні чотири роки президентства Януковича росла як на дріжджах і її також пов’язують з Клименком (про що неодноразово писала українські ЗМІ)», – роз’яснює Михайло Дуриш.

Схема №2. Фінансування ЗІКу компаніями «Сім’ї» (у прикріпленому файлі):

1. Компанія «Іноваційні бізнес системи» – засновники ті ж: Кісельова Тетяна Миколаївна та Кохан Юлія Михайлівна. Ця компанія проводила фінансові операції із ТОВ «РіелЕстейт Бізнес» (Засновник: Кісєльов М.М. – батько Андрія Кисельова – однокурсника Віктора Януковича-молодшого та кума Клименка).

Також «Іноваційні бізнес системи» обслуговувала ПАТ «Грін Банк» (Засновник: Кісєльов Микола). Цей банк Генпрокуратутра назвала банком Клименка і зараз його, до речі, перевіряють на причетність до фінансування тероризму в Україні.

Та обслуговувала вже згадану ТОВ «Транспортно-експедеційна компанія «Укр-транс».

«Іноваційні бізнес системи» надають фінансову допомогу ТзОВ «Міст-ТБ». Окрім того, ТзОВ «Міст-ТБ» отримував фінансову допомогу від ТОВ «Віка Україна».

«24 січня з рахунків донецької фірми ТОВ «Віка Україна» на рахунок ТзОВ «Міст-ТБ» було перераховано 600 тис. грн. 24 січня – коли стояв Майдан, коли ми боролись з бандитами при владі та донецькими «ті тушками». І коли Добродомов заявляє, що він зробив інформаційний прорив під час революції – то насправді він брав гроші в «гаманців» Януковича. Підтвердження цьому – платіжка! І в той же час на каналі «ЗІК» сидів топ-менеджер по схемі «Янукович-Клименко-Курченко» – Руслан Скулімовський», – зазначив Михайло Дуриш.

Той самий Руслан Скулімовський, на фірму якого - «Р Б Інтерпрайс Україна» (звісно зареєстрована на родичку Скулімовського) надходили кошти з ТзОВ «Міст-ТБ». З «Р Б Інтерпрайс Україна» фінансові потоки йшли на інші фірми, засновником якого значиться Скулімовський Руслан.

«Персонаж Скулімовський, досить цікава особа: такий собі Донецький хлопець. Засновник ще десяти фірм, згідно Єдиного державного реєстру, чим би мали зацікавитись фіскальні органи. Зазвичай таку павутину фірм створюють для відмивання коштів. Окрім того, в органах МВС при заповнені документів на отримання зброї вказав, що він є «уродженцем Росії, Донецька область, Волновахський район, Донскоє (файл №5). Такі «уродженці Росії» зараз бігають з автоматами та кричать, що вони частина Росії», – підкреслив Михайло Дуриш.

Схема №3. Янукович виліз у Львові (у вкладеному файлі):

За словами Дуриша, ТзОВ Телерадіокомпанія «Міст-ТБ» (широкому загалу відоме як телеканал «ЗІК»). Директором товариства виступає відомий «борець» з корупцією Дмитро Добродомов. Своєю чергою, засновником цього товариства виступили ТОВ «Західна інформаційна корпорація» та ТзоВ «Гракеа лімітед» з адресою реєстрації в кіпрській офшорній зоні. ТзоВ «Гракеа лімітед» також виступає одноосібним засновником ТОВ «Західна інформаційна корпорація». З цього випливає, що кіпрська компанія «Гракеа лімітед» є власником Телерадіокомпанії «Міст-ТБ».

За словами Дуриша, офшорна компанія ТзоВ «Гракеа лімітед» має відношення до ще однієї офшорної компанії на Віргінських, Британських островах – «Інвестмент Файненшіал менеджмент». Остання раніше також була в числі засновників ТОВ «ЗІК».

Дуриш розповів, що через єдиний державний реєстр (інформація у вільному доступі в мережі-Інтернет) й справді можна прослідкувати зв’язок ТОВ Телерадіокомпанії «Міст-ТБ» з оточенням екс-президента В.Януковича. Згадана компанія «Гракеа лімітед», засновниця ТОВ «ЗІК», зареєстрована за тією ж адресою на кіпрському офшорі, що і компанії-засновниці ТОВ «МЕДІА ГРУПА УКРАЇНА» донецького олігарха Рината Ахметова.

Свого часу, інший олігарх з оточення Януковича - Сергій Курченко через свій медіахолдинг «ВЕТЕК-Медіа» викупив частку медіахолдингу Ахметова. І щоб навіть не сумнівались – медіахолдинг «гаманця» Януковича також корінням в офшорній зоні віргінських-британських островів, що й «Інвестмент Файненшіал менеджмент».

«Такий непростий та заплутаний ланцюжок засновників ЗІКу, напевно не тільки у нас, викликав підозри. Бо в Україні як не корупційні схеми – то все через офшори. Схеми складні. Але коли намагаються приховати фінансові махінації та імена реальних власників компаній – ще не такі офшорні схеми будують. Контролювати бізнес утікачів з оточення Януковича залишились смотрящі», – розповіли в ГО «Народний антикорупційний нагляд».

Нагадаємо, 17 жовтня нардеп Михайло Хміль повідомив, що попросив Генпрокуратуру перевірити інформацію на причетність оточення екс-президента Януковича до ТОВ Телерадіокомпанія «Міст-ТБ» та прозорості фінансування телеканалу ZIK. Канал пообіцяв подати в суд на нардепа.

У додатку прикріплюємо ілюстрації корупційних схем, які надані прес-службою ГО «Народний антикорупційний нагляд».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.