Лжеінспектори примушують водіїв сплачувати кошти за видачу їм так званих «екологічних карток»

П'ятниця, 15 червня 2012, 16:35

Шахраї під виглядом міліції змушують водіїв сплачувати кошти за видачу їм так званих «екологічних карток». Про це повідомляє прес-служба УДАІ МВС України у Львівській області.

З напливом іноземних туристів і вболівальників на дорогах України активізувалися шахраї, які діють під виглядом працівників підрозділів Державтоінспекції. Користуючись незнанням іноземцями законів України, члени різних громадських організацій, які одягнені у форму, схожу на міліцейську, не соромляться «штрафувати» довірливих туристів. З початку року припинено діяльність вже 20 таких «патрулів».

Члени незаконних постів «патрулюють» на власних автомобілях з використанням форменого одягу, подібного до форми працівників міліції. При цьому шахраї для зупинки транспортних засобів використовують предмети, схожі на жезл або диск з червоним світлоповертачем.

Улюбленими місцями незаконної діяльності працівників так званих «постів екологічної безпеки» є автодороги державного значення Київ-Чоп та Київ-Одеса. Зловмисники використовують різноманітні «вимірювальні прилади», виготовлені самотужки, для того, аби «штрафувати» довірливих іноземців, які на власному автотранспорті прибувають до України на матчі Євро-2012.

При цьому, оплатне проведення замірів рівня окису вуглецю та придбання «екологічних карток» не передбачене жодним нормативним актом України.

Згідно з Правилами дорожнього руху, право примусової зупинки транспортного засобу мають лише працівники міліції. Тому, якщо вас намагаються зупинити підозрілі люди на автомобілях без спецпофарбування, проблискових маячків і відомчих міліцейських номерних знаків синього кольору, не реагуйте на їх вимоги і продовжуйте рух.

Про даний факт необхідно відразу ж повідомити за телефоном міліції «102» і вказати місце зустрічі з лжеінспекторами, а по можливості – ще й марку та номер їх автомобіля. Дана інформація буде відразу ж передана найближчому патрулю ДПС, який вживатиме всіх необхідних заходів до затримання шахраїв.

На особистому автомобілі нести службу заборонено. Екіпаж обов'язково повинен бути в складі двох чоловік. На заміських трасах патрулювання на службових автомобілях ДПС здійснюється в русі, стояти на місці дозволяється для документування порушення ПДР, забезпечення спеціальних заходів, а також для оформлення ДТП.

Мітки: держбюджет-2014