Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Збоїща

uk.wikipedia.org

Четвер, 20 листопада 2014, 16:17

У львівській Індії живуть лише декілька ромських сімей

Збоїща

У львівській Індії насправді проживають лише 5-6 ромських сімей, тобто усталена думка про компактне проживання цього етносу на Збоїщах є хибною.

Про це повідомив голова Львівської громадської організації ромів «Терпіне» Микола Юрченко, пише у своєму блозі журналіст Олександр Сирцов.

"Львівські роми не живуть компактно, як-то в інших областях, де поруч розташовано 50 -- 100 домівок, у яких мешкають роми. Так є в Дрогобичі, але не у Львові. Побутує думка, що у львівській Індії живуть одні роми, насправді там проживають 5 -- 6 сімей – от вам і вся Індія. На Закарпатті є школи, де окремо навчаються ромські діти. Однак я вважаю, що це неправильно – діти повинні між собою спілкуватись, це дає їм розвиток, вони не повинні замикатись у своєму колі", розповів Юрченко.

За словами Юрченка, чимало львівських ромів займаються підприємництвом, причому вони були одними з перших, хто придбав патенти на право займатись торгівлею. "Дехто збирає брухт. Ті, що проживають у селах, ведуть сільське господарство – тримають коней, свиней. Натомість вуличні жебраки прийшли зі Закарпаття. У нас навіть немає з ними родинних зв’язків. У нас різне етнічне походження", розповів він.

За словами Юрченка, ромська мова має дуже багато діалектів, тож львівські та закарпатські роми не завжди можуть порозумітися, говорячи однією мовою.

Водночас Юрченко відзначає атмосферу братерства у ромській спільності Львова. "Якщо у нас якесь свято, наприклад, весілля, то збираються роми зі всього Львова", розповів він.

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.