Степан Микитюк,  12 грудня 2014

Львівська облрада знову в опозиції до Києва

Львівська обласна рада

Львівська облрада, не зважаючи на кардинальні зміни в державі, знову опинилась в опозиції до центральної влади.

Саме про це формально засвідчують результати голосування "Про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо подій, які мали місце 6-8 грудня 2014 року у місті Вінниці", які є в розпорядженні Варіантів. 

У підтримку цього звернення 9 грудня проголосував 71 депутат Львівської облради, 1 – проти і 10 – утримались серед тих, хто був присутній на сесії.

Поміж депутатів, які підтримали звернення, можна помітити не лише свободівців, рухівців та бютівців, але й членів Народного фронту та тих депутатів, які ще нещодавно декларували підтримку президенту Порошенку.

Нагадаємо, звернення щодо подій у Вінниці на сесії Львівської облради оприлюднили представники Руху.

У ньому депутати просять центральну владу надати правову оцінку того, що сталось у Вінниці. Своє прохання вони мотивують викладенням власного бачення того, що сталось, згідно версії та риторики ВО "Свобода" і це у той час, коли спікер парламенту Володимир Гройсман ще напередодні заявив, що розцінює події у Вінниці як сплановану провокацію.

Результат цього голосування можна вважати приголомшливим, адже ВО "Свобода" та її сателіти в облраді вже давно не мають більшості. Навіть якщо за цим стояв опозиційний тріумвірат Свобода-Батьківщина-НРУ, то це лише 45 голосів, а цього недостатньо для ухвалення рішення.

Насправді ж уся проблема в тому, що Народний фронт та Блок Петра Порошенка (партії-фаворити минулих парламентських виборів) не мають і не поспішають створювати своїх політичних структур у облраді. Відтак, окрім фракції УДАР, яка сьогодні нараховує лише 4 членів, вони не мають тих, хто б організовано вів політичну гру в облраді, представляючи інтереси не лише своїх виборців в регіоні, але й політику центральної влади. 

45 або майже половина депутатів Львівської облради сьогодні є позафракційними. Це – рекордна цифра за всю її історію. І встановити цей рекорд вдалось за рахунок депутатів Народного фронту, які вийшли з фракції ВО "Батьківщина", проте створити своєї власної фракції не можуть, оскільки, відповідно до закону, ця партія не брала участь в парламентських виборах 2010 року.

Найбільше, на що можуть розраховувати депутати Народного фронту, а також Блок Петра Порошенка чи неофіти Самопомочі, так це на створення депутатських груп. Однак ніхто з цим не поспішає.

Причини називаються різні. Одні кажуть, що готові до цього, проте не мають команди з центру. Інші ж взагалі не бачать сенсу щось створювати напередодні місцевих виборів, адже депутати-перебіжчики завжди претендують на щось особливе і створюють додаткові, інколи просто зайві проблеми.

Тобто, іншими словами, партійні лідери не хочуть себе обтяжувати додатковими зобов’язання на передодні старту місцевих виборів.

Але якщо раніше опозиційність Львівської облради до Києва сприймалась як важлива принципова позиція, то сьогодні, на жаль, все це схоже на віртуозну маніпуляцію на користь лише однієї політичної сили – ВО "Свобода", рейтинги якої невпинно падають на Львівщині.

Варіанти звернулись до депутата, члена Народного Фронта, заступника голови Львівської ОДА Юрія Підлісного з проханням пояснити мотиви свого голосування за звернення щодо подій у Вінниці.

"Я голосував суто за резолюційну частину зверхня, в якій йдеться про те, що облрада просить правоохоронні органи дати оцінку законності подій у Вінниці. Мотиваційна частина, викладена у зверненні, мене не цікавила, бо я, як і Володимир Гройсман, вважаю, що це була провокація", – пояснив він.

Якщо логіка в тому поясненні і є, то політична позиція все ж відсутня. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.