Юрій Семашко,  25 грудня 2014

Містки міста Львова

містки у львівських подвір'ях

Містки та драбини у львівських подвір'ях.

У місті, де єдина річка тече під землею, мости, як такі, є рідкістю.

А пішохідні містки у внутрішніх дворах будинків, ще й екзотикою.

Далеко не всі львів’яни знають про те, що в "колодязях" старої частини міста для різних потреб споруджено містки між корпусами будівель та між балконами.

Варіанти дослідили та задокументували усію красу їх різноманітності.

Костюшка, 14

Саме тут в 2008 році стався вибух газу. Але містки таке випробовування витримали. Драбину (ліворуч) ми помічали на таких мостах не раз.

Також варто звернути увагу на верхній міст – в цьому дворі він підсилений аркою. Це єдиний арковий міст між балконами який потрапив до нашої підбірки.

І це ще одна особливість двору на Костюшка, 14.

Дорошенка, 67

Тут також є драбини: на кожному містку по одній.

Ось цікава стіна між Дорошенка, 67 та Дорошенка, 65 де зображена чаша Ґрааля і Територія "А".

Сусідній двір (Дорошенка, 65) також з двома містками.

У ньому на нижньому мості є ще й прилаштований дашок – він є такою собі кладовкою і оранжереєю: завдяки простору мостів можна зекономити місце в квартирах.

До речі, як на Дорошенка, 67, так і тут, є приварені декоративні елементи для завішування на них вазонків (сухофруктів, розвішування випраного одягу чи інших побутових потреб). 

Проспект Шевченка, 21

Тут ми вперше натрапили на двір з трьома мостами одразу. Посередині є залишки ліфту для транспортування вугілля та дров.

Проспект Шевченка, 26. Тут також в дворі три мости. Однак їхнє розташування дещо незвичне, адже з однєї сторони нижній та середній мости впираються в "глуху" стіну.

Руська, 2

Тут найкоротші містки нашої підбірки і про них існує цікавий історичний факт з Середньовіччя.

Тут був будинок одного власника, а поруч був збудований ще один (іншого власника), а от землею між цими будинками володів третій міщанин, який не хотів щоб його землею ходили мешканці будинків.

Тому власники будинків й вирішили спорудити містки, щоб не ходити по чужій землі. Така потреба в містках якщо й мала колись якусь доцільність, зараз вже є застарілою.

І все тому, що цим місткам приблизно 100-150 років, адже вони споруджені з використанням бетонних блоків та металевих рейкових опор, які цікаво доповнюють старенькі дерев'яні сходи.

Франка, 55

Тут нижній місток має опору, і це головна особливість тутешнього двору.

Тарнавського, 7

Їх можна оглянути зі сторонни вул. Карпатської (поряд з дитячим садком № 92 "Барвінок" що на Карпатській, 12).

Тарнавського, 9

Швидше за все такі мости споруджені з міркувань пожежної безпеки у будинках на поч. ХХ століття.

Під час пожежі в одному крилі, жильці можуть перебігти містками в інше і вже звідти сходами спуститись в двір чи вийти на вулицю. До того ж, недаремно саме на містках висять драбини.

фото: Юрій Семашко та Діана Горбань

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.