Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

польські військові

istpravda.com.ua

Четвер, 15 січня 2015, 12:51

Поляки ініціюють переховання у Львівській області своїх вояків, загиблих в 1939 році в боротьбі проти тоталітаризму

польські військові

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд звернувся до Львівської облради з проханням виділити місце на новому цвинтарі в с. Малехів для перепоховання останків польських вояків, які загинули в 1939 році в боротьбі проти тоталітаризму.

Про це Варіанти повідомив голова комісії з питань культури Львівської облради Роман Ковальчук.

Комісія з питань культури підтримала це звернення та, у свою чергу, звернулась з відповідними листами до голів Жовківської РДА, райради, а також до голови селищної с. Малехів з проханням розглянути дане питання. Спільна відповідь останніх вже надійшла до облради і була розглянута на засіданні комісії 24 грудня 2014 року.

«Голови наполягають на проведенні громадського обговорення. Крім цього Генконсульство Польщі повинне звернулось напряму до них з проханням розглянути це питання. Однак такий лист ще не надходив», - розповідає Роман Ковальчук.

Керівники місцевого самоврядування Жовківського району запропонували звернутись до Інституту національної пам’яті за роз’ясненням про перепоховання яких польських військових йдеться. Вони також хотіли б отримати від польської сторони розміри ділянки, необхідної для перезахоронення, а також уточнити ряд інших деталей, в тому числі яким чином відбудеться перепоховання: в окремі могили чи це буде братська могила, якою є кількість перезахоронень. Громада також просить надати їй ескіз меморіалу для ознайомлення.

Роман Ковальчук наголосив, що на даному етапі йдеться виключно про обговорення пропозицій. Отож не виключено, що це перезахоронення відбудеться на одному з інших кладовищ Львівської області. Також депутати вважають, що у прийнятті остаточного рішення у цьому питанні повинна приймати участь держава.

«Хотілось би, щоб польська сторона йшла на взаємну співпрацю: на теренах польської території є захоронення українських вояків, там також необхідні упорядковування», - наголосив Ковальчук.

Комісія культури взяла до відома спільну відповідь керівників місцевого самоврядування Жовківського району та надіслала її для ознайомлення генеральному консулу Польщі у Львові Дрозду.

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій Святослав Шеремета заявив, що до комісії, у свою чергу, надійшов лист від польської Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва з проханням про створення під Львовом збірного кладовища перепоховань польських військових, які загинули в 1939 році на території Львівської області та Західної України в боротьбі з тоталітаризмом. Звернення зараз перебуває на розгляді.

«Це не нова ідея, адже в протоколі, підписаному в червні 2010 року між нашою комісією та польською Радою охорони пам’яті боротьби і мучеництва, серед іншого йшлося про реалізацію проекту зі створення такого збірного перепоховання. Особисто я цілком підтримую цей проект, адже в польському війську в 1939 році  боролись з тоталітаризмом не лише поляки, але й українці, представники інших національностей. Не виключаю, що перші перепоховання в рамках цього проекту можуть бути проведені наприкінці цього року», - розповів Шеремета.

Шеремета також наголосив на тому, що протокол 2010 року передбачає , що польська сторона, зі свого боку, продовжить роботи по впорядкуванню та розширенню території поховань українських військових у Польщі. Перед усім йдеться про кладовище українських вояків у Прилбичах під Перемишлем.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.