Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

суд

mkaurcity.ru

Понеділок, 2 лютого 2015, 12:43

У ВРУ зареєстрували законопроект про відновлення військових судів

суд

У Верховній Раді України зареєстровали законопроект, відповідного до якого відновиться система військових судів.

Як повідомляється на сайті парламенту, проект закону про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо відновлення в системі загальної юрисдикції військових судів) вніс позафракційний нардеп Сергій Міщенко, передає Інтерфакс-Україна.

"Відповідно до Конституції України в системі судів загальної юрисдикції відновлюються військові суди, які спеціалізуються на розгляді справ у Збройних силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону", - свідчить одне з пропонованих доповнень до закону "Про судоустрій і статус суддів".

До місцевих судів також пропонується зарахувати "військові суди гарнізонів".

Згідно із законодавчою ініціативою також пропонується ввести суддів військових судів до штатної чисельності Збройних сил України і, відповідно, прийняти їх на військову службу.

"Військові звання суддям військових судів присвоюються президентом України за поданням голови Верховного Суду України, якщо інше не встановлено законом. Строки та порядок присвоєння військових звань, порядок звільнення з військової служби суддів визначаються законом", - йдеться в пропонованих змінах до закону.

Водночас у законопроекті зазначено, що "військовий суддя, крім здійснення правосуддя, не може залучитися до виконання інших обов'язків військової служби".

Пояснюючи необхідність відновлення військових судів в Україні, С.Міщенко в пояснювальній записці до законопроекту зазначає, що ліквідація військових судів "не зняла, а навпаки - загострила проблему правосуддя, сильним поштовхом для цього стали військові дії на сході країни, які, у свою чергу, призвели до збільшення кількості військових злочинів, що вже дало підстави для відновлення військових прокуратур".

"Наступним кроком є відновлення у системі загальної юрисдикції військових судів, які спеціалізуються на цій категорії справ, адже суддям місцевих та районних судів дуже важко досліджувати справи Збройних сил, без необхідної на те практики, що в подальшому призводить до порушення процесуального законодавства", - зазначає автор законопроекту.

С.Міщенко вважає, що саме військові суди "закладуть фундамент у подальші реформи судової системи в цілому".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.