Оля Вишня,  20 червня 2012

KOZAK SYSTEM: Маємо наполеонівські плани

Гурт «Гайдамаки» після скандального виходу з колективу вокаліста Олександра Ярмоли, почав виступати під назвою KOZAK SYSTEM. А стара назва несправедливо дісталась колишньому фронтмену. Яким стало життя гурту без Ярмоли і яких музичних проектів слід очікувати від гурту «Варіантам» розповіли Іван Леньо та Володимир Шерстюк, учасники і засновники гурту.

Навколо нової назви «Гайдамаків» виникає плутатина, адже на сайті гурту Олександра Ярмоли також фігурує назва KOZAK SYSTEM і часто доводиться чути, що це гурт вашого колишнього вокаліста.

Володимир Шерстюк: KOZAK SYSTEM – нова назва гурту «Гайдамаки». Стара назва стала назвою сольного проекту нашого колишнього вокаліста. Всі шість осіб, які 15 років робили музику, грали в 17 країнах світу, є авторами всього доробку – зараз KOZAK SYSTEM.

Іван Леньо: Чому у колишнього вокаліста на сайті написано KOZAK SYSTEM і чому він якимось чином намагається продовжувати користуватися нашими здобутками, це питання до нього.

А свої пісні ви теж не маєте права виконувати?

Іван Леньо: У нас забрали все, що можна. Ми, може, і хотіли б виконувати одну дві пісні зі старого репертуару, але не можемо це робити. Наш колишній вокаліст погрожує нашим замовникам, організаторам концертів, що він на них подасть в суд.

Ярмола думає, що торгова марка, яку ми всі створили і наповнили змістом – важливіша, ніж люди, які роблять музику, вкладають свої таланти, сили. Але у нього своє бачення життя. Тому ми щасливі з того, що ми маємо чудовий гурт під назвою KOZAK SYSTEM.

Володимир Шерстюк: Хоча юридичне право виконувати пісні у нас є. Жодного тексту нашого колишнього вокаліста ми не виконуємо, а музика створена спільно. Але виконуємо тепер нашу музику з новими текстами, хоча з тією ж енергією, подачею і філософією.

Після гіркого досвіду, чи юридично орформили права на нову назву?

Володимир Шерстюк: Ми вже зареєстрували KOZAK SYSTEM і не на когось одного, а на всіх.

Над чим працюєте зараз, якою буде нова програма KOZAK SYSTEM?

Володимир Шерстюк: Випускаємо новий альбом і ще один спільно з Чубаєм. Це два різні проекти. І скоро побачить їх світ широкий.

Іван Леньо: Альбом на стадії запису. Ми зараз активно концертуємо, щоб в записі ці пісні були відшліфовані. Туди ввійдуть кілька народних пісень, будуть пісні на слова сучасних українських письменників.

Наше майбутнє і бачиться в тому, що ми збираємо найкраще з поетичного доробку сучасної України, бо товаришуємо з великою кількістю поетів, яких ми цінуємо. Це геніальні люди.

А в силу даних обставин, які є в нашій країні, на них ніхто особливої уваги не звертає. Натомість ми маємо змогу подати їхню творчість. Задоволені самі поети, задоволені ми. Маємо наполеонівські плани.

Нові відео знімаєте?

Володимир Шерстюк: Наш сингл «Шабля» уже облетів весь інтернет. До речі, текст написав Дмитро Лазуткін.

Іван Леньо: Другою і третьою в ротацію мають піти пісні «Твоя порядність, така спокуса» теж на слова Дмитра Лазуткіна і «Брат за брата» Олександра Положинського.



Розкажіть про співпрацю з Тарасом Чубаєм? Це одноразовий проект?

Іван Леньо: Ми сходимось енергетично, нам класно разом. І цей альбом буде класний. Завжди музикант до себе критично ставиться, але у цьому випадку, мушу похвалитись, альбом дійсно буде шикарний. Чи буде наступний? Як Бог дасть.

Ви і з Карпою також виступаєте, з ким ще плануєте?

Володимир Шерстюк: Ми з нею виконали пісню Smells Like Teen Spirit. Вона фантастично її виконує.

Іван Леньо: Власне тому і KOZAK SYSTEM. Це ціла система людей, яких об'єднують спільні погляди на життя, моральні цінності.

Будуть співпраці з іншими виконавцями, наприклад з Положинським?

Іван Леньо: Очевидно. А щодо Пложинського, то зараз у нашому доробку 15 його текстів. Ми зробили тільки 6 аранжувань і зупинились, бо не встигаємо. Тексти складні, серйозні, класні і просто так подавати їх не варто.

Якщо не так щось буде, то розкритикують, тому ми спокійно підходимо до цієї справи. Наразі дві пісні граємо – «Партія снайперів» і «Брат за брата».

«Гайдами» були свого часу одни м з найпопулярніших українських гуртів за кордоном, чи зараз вас також запрошують виступати за межами України?

Іван Леньо: Все так само, не хочу навіть сказати, що краще.

Цього літа на багатьох фестивалях будете виступати?

Володимир Шерстюк: Більшість українських фестивалів розібралися у нашій ситуації швидше, ніж юристи. Нас запрошують як хедлайнерів. Будемо виступати в Києві на День Конституції, на фестивалі Трипільське коло, далі Бандерштат, Підкамінь і аж до осені.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.