Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Фінанси

http://www.ogo.ua

Четвер, 21 червня 2012, 12:16

Українським банкам доведеться знизити відсотки за валютними депозитами

Банкам України доведеться знизити прибутковість валютних депозитів через те, що Нацбанк підвищив нормативи резервування валютних вкладів для комерційних банків.

 

НБУ таким чином проводить політику дедоларизації економіки, зокрема, структури депозитів, стимулюючи віддавати перевагу вкладам у гривні.

Із 30 червня Нацбанк підвищує нормативи обов'язкового резервування за вкладами в іноземній валюті на 1-1,5%, зокрема, за короткостроковими коштами і депозитами юридичних і фізичних осіб з 8% до 9%, а за довгостроковими — з 2% до 3%.

Згідно з постановою НБУ № 248 від 19 червня, розісланою банкам у середу, 20 червня, норматив резервування за валютними внесками юридичних і фізичних осіб до запитання і за коштами на поточних рахунках збільшений з 8,5% до 10%.

Крім того, з 2% до 3% підвищено норматив резервування за валютними коштами (крім російських рублів), залученими банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій нерезидентів.

Нормативи за гривневими вкладами залишилися незмінними і рівні нулю.

Експерти вважають, що збільшення норм резервування призведе до подорожчання ресурсів, а отже, змусить банки переглядати прибутковість депозитів у сторону зменшення.

Нагадаємо, у НБУ раніше заявляли, що банкам заради збереження свого прибутку доведеться знизити ціну залучення валютних депозитів. У цьому випадку мета Нацбанку - не відбирати в банків гроші, а дати ринку сигнал, що НБУ бачить падіння кредитного портфеля у валюті, водночас як пасиви зростають.

Джерело: ТСН

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.