Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Мистецтво

http://risu.org.ua

П'ятниця, 22 червня 2012, 13:17

Картини Альтомонте повинні експонуватись у Жовкві – Михайло Кубай

Вчора, 21 червня відбулися громадські слухання з приводу експонування картин «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» М. Альтомонте, організовані культурологічним часописом «Ї». Під час дискусії неодноразово звучала думка про важливість повернення батальних полотен до Жовкви.

Зокрема на цьому наголосив у своєму виступі Михайло Кубай, заступник директора з наукової роботи державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві, голова ГО Жовківський центр міського розвитку «Світло культури».

Також зізнався, що костел Св. Лаврентія у Жовкві може бути одним з варіантів для експонування цих полотен.

«Один варіант – будівництво окремого павільйону досить великих габаритів для експонування цих картин. Другий варіант – це їхнє місце, де вони знаходились в костелі, я думаю, що й тепер ніщо не перешкоджає у такій самій мірі виконанню своєї суспільної функції» – розповів пан Кубай.

Зеновій Мазурик, культуролог, голова Асоціації музеїв і галерей зізнався, що картини повинні повернутись до Жовки, але зберігати їх у костелі Св. Лаврентія категорично не можна, оскільки там немає відповідних умов.

На разі ці картини уже змонтовано в Олеському та Золочівському замках, як цього хотів покійний Борис Возницький. 29 червня 2012 року уже відбудеться відкриття виставки полотен.  

Нагадаємо, у Львові триває скандал з приводу експонування батальних полотен М. Альтомонте. Картини сьогодні належать Львівській Національній галереї мистецтв, керівництво якої наполягає на збереженні їх у музейному просторі. Натомість Міністерство культури Польщі звернулося до українських колег з проханням повернути картини на попереднє місце їхнього зберігання, до римо-католицького костелу Св. Лаврентія у Жовкві. З цього приводу у Львові ведуться дискусії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.