Ірина Марушкіна,  22 червня 2012

«Відродження» об’єднало Дубневичів, Костюка і Юру Єнакієвського

Підготовка до парламентських виборів на Львівщині продовжує дарувати спостерігачам сюрпризи. Правда, якщо раніше їх джерелом було лише середовище львівської опозиції, то після того, як до підготовки до виборів приступили провладні партії, з'ясувалося, що останні також вміють неслабо дивувати.  

Не є секретом, що державна адміністрація в регіоні на виборах завжди працює на підтримку провладної партії. Так було за часів президента Кучми, так було при помаранчевих губернаторах, нічого не змінилося і сьогодні.

Команда губернатора Львівщини Михайла Костюка має чітке завдання максимально сприяти забезпеченню восени на парламентських виборах результату, необхідного Партії регіонів. Ніхто не говорить про її перемогу в області, але цих голосів повинно бути стільки, щоб картинка загалом по Україні була позитивною.

Зрозуміло також, що цей бік своєї діяльності ні Львівська ОДА, ні її керівник широко не афішують, роблять свою справу тихо, подалі від сторонніх очей.

Але от вчора вийшов прокол. Михайло Костюк засвітився на засіданні львівських активістів Партії регіонів, на якому обговорювалася підготовка до майбутніх виборів.

Розповідають, що він виявляв на ньому надмірну активність, напевно, старався справити на нового керівника штабу позитивне враження: мовляв, я  - Перший в області, провладна партія в регіоні – це лише один із ресурсів, підлеглих мені.  

Така зверхність і нахабство губернатора вразило присутніх, хоча про методи керівництва та вихованість Костюка вже і так ходять легенди і складають анекдоти. До слова, нещодавно довелося почути наступне. Під час офіційного урочистого прийому в дзеркальній залі оперного театру спілкуванню Костюка з іноземним послом завадило не незнання іноземної мови, а, як здалося губернатору, гучна музика симфонічного оркестру. Отож він покликав до себе директора театру, депутата міськради Тадея Едера і на всю залу наказав йому: «Скажіть їм, щоб вони перестали голосно грати цю хе…ню».  На що Едер просто не знайшов відповіді, бо на залізниці ніколи не працював, до того ж грали музиканти філармонії, яким він не має жодної підстави щось наказувати. Не знаю чи правда це, чи анекдот, але коли це переповідаєш, - всі посміхаються.     

Отож не забуваймо, що галичани, ким би вони не були – регіоналами чи опозиціонерами, не завжди готові сказати у обличчя людині про те, що вона поводить себе неадекватно.

Тому і цього разу скандалу не було. Навпаки, хтось з присутніх встав і, звертаючись до Михайла Костюка, лагідним голосом запропонував останньому вступити в Партію регіонів і офіційно очолити обласну партійну організацію і виборчий партійний штаб. Більше того, як з’ясувалося, Львівська обласна організації Партії регіонів ще напередодні скерувала офіційного листа-пропозицію Михайлові Костюку про це.  

Замість того, щоб щось збагнути і віджартуватися, Костюк зробив цілу заяву. Не можемо її передати дослівно, але суть її зводилася до наступного: «Я і так є владою і членом провладної партії - партії «Відродження». Мені, як поважній людині, не пристало змінювати партії, як рукавички. Тому дякую, але змушений відмовитися від пропозиції».

Звісно, зі всього сказаного Костюком, присутні підхопили і понесли в маси одну важливу інформацію – про те, що губернатор, як виявилось, приховував своє членство у партії «Відродження». Нагадаємо, одразу ж після свого призначення на посаду голови Львівської ОДА Костюк заявив журналістам про те, що він є позапартійний.

За покликанням професійного обов’язку, ми все ж таки припустили можливість того, що Костюк вступив у партію «Відродження» вже після свого призначення на посаду губернатора. І спробували отримати в нього коментар з цього приводу. Але скоріше локомотив навчишся водити, ніж отримаєш відповідь на таке просте запитання. Чекаємо. 

Поза тим, незалежно від дати вступу, залишається у повітрі питання: чому Костюк приховував досі свою партійну приналежність від громадськості?

Перше,що спадає на думку, це було викликано бажанням публічно дистанціюватися від своїх бізнес-партнерів братів Дубневичів. Нагадаємо, Богдан і Ярослав Дубневич, які при помаранчевій владі були депутатами місцевих рад від «Батьківщини», в 2010 році перемогли на мажоритарних виборах у Львівську облраду як висуванці від партії «Відродження». Сьогодні ж вони за активної підтримки Костюка і Партії регіонів, а також при мовчазній згоді масово купленої опозиції, починаючи від Батьківщини і завершуючи ВО «Свобода»,  борються за місця у парламенті. При цьому перемогу цих, як висловилася, Ірина Сех  «тушок», своїми руками і мозками, звісно ж, не на безоплатній основі, кують депутати Львівської організації Народного Руху України на чолі з скандально відомим Олександром Ганущиним. Яка гримуча суміш!

Проте, придивившись до партії «Відродження» уважніше, ми з’ясували, що саме вона на початках свого існування стала майданчиком, де  інтереси братів Дубневичів і Михайла Костюка пересіклися, з ще одним відомим персонажем сучасної політичної історії України – Юрієм Іванющенком, відомого більше як Юрій Єнаківській. Останній в 2006 році був кандидатом в народні депутати саме від «Відродження».  Сьогодні він натомість народний депутат, член фракції Партії регіонів. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.