Ірина Марушкіна,  23 червня 2012

Будинок для Садового

Журналісти газети "Ратуша" дослідили звідки у мера Львова Андрія Садового взлися гроши на купівлю нового будинку, а також взнали де цей будинок будується. 

 Будинок із багатьма невідомими

 Будьмо відверті, інформація, яка  нещодавно з’явилася в ЗМІ, про те, що дружина мера Львова Катерина Садова, яка є власницею 80 % акцій ПрАТ «ТРК Люкс», продала 3 % акцій за 3 млн грн, на які подружжя Садових має намір купити нове помешкання, мало кого здивувала. Адже справді — багаті люди повинні жити багато, а тулитися з 5 (п’ятьма!) дітьми в трикімнатній квартирі — негідно мера, який тиснув руку самому Платіні! Мова не про звичайне люмпенське: «Дивися, СКІЛЬКИ він має!», а про типово журналістське: «А давай-но подивимося, ЗВІДКИ він це взяв?»

Навіщо платити більше?

Процедуру продажу акцій та звичні операції з цінними паперами «Ратуші» детально роз’яснив адвокат Олег Мицик.

 «Процедура продажу акцій є різна, її можна вчиняти як через нотаріуса, так і через професійного учасника ринку — компанію, що має право виконувати операції з цінними паперами. Після того як укладена угода на певну кількість акцій, оформляють передавальне розпорядження і в подальшому вносять зміни в реєстр цінних паперів організації. Від продажу треба сплатити мито — 15 % від ціни продажу. Якщо ж маємо операцію дарування між родичами першого коліна, то мито від цього становитиме 1 % від сукупної вартості акцій. Продаж цінних паперів має таку особливість: прибуток обчислюють різницею у вартості, яку отримала людина. Наприклад, якщо людина купила акції рік тому ціною 10 гривень за акцію, за рік ці акції підросли до 1000 гривень за акцію, відповідно, різниця у вартості 990 гривень. І саме звідти обчислюють 15 % мита. Якщо ж акції були подаровані, а тепер їх продають, то все отримане від продажу, вважається прибутком, і з загальної суми вираховують податки», — пояснив юрист.

 Наступна деталь заслуговує на особливу увагу. Якщо акції не виставлені на загальний продаж, їх не купують і не продають на біржі цінних паперів, то акції не мають міжнародної оцінки їх реальної вартості. Натомість вартість залишається номінальною, фактично такою, яка була ще з початку заснування компанії. Або ж такою, про яку домовляються власники, пояснив адвокат. Тому власники, зазвичай, продаючи акції без біржової оцінки, оголошують номінальну ціну, аби сплачувати якомога менші податки, адже це є найбільш логічно, роз’яснив Олег Мицик. 

 «Також варто зазначити, що для того, аби вплинути на результат голосування на загальних зборах акціонерного підприємства, треба мати більше як 60 % акцій. Менша частина на результат не впливає», — додав юрист.

 А тепер спробуймо з’ясувати: чому в операції з акціями, проведеній родиною міського голови, немає логіки? І чому, на думку журналістів «Ратуші», ця операція є підозрілою?

 По-перше, 3 % акцій продають за грубі гроші. З трьох мільйонів прибутку державі треба заплатити чимало податків — 450 тисяч гривень. Акції ТРК «Люкс» не виставлені на фондові ринки, там є лише два власники — Катерина Кіт-Садова та Роман Андрейко. Отже, було б логічно продати акції за номінальною вартістю, на щабель нижчою, аби не сплачувати шалених податків. Власники ж акцій оцінили своє підприємство аж у 100 мільйонів гривень. З одного боку, чи не занадто це для телекомпанії? З іншого — такий хід суперечить здоровій логіці. 

 Як приклад можна навести продаж нерухомості. Реальна вартість квартири може сягати 60 тис. у.о., але довідка з БТІ свідчить, що там лише 20 тис. у.о. Тоді власник де-юре продає квартиру за 20 тисяч, ця ціна фігурує в договорі купівлі-продажу квартири, з цієї ціни сплачують податок, а решту вартості нерухомості покупець сплачує власнику без обліку і розголосу. Адже навіщо платити більше?

 По-друге, ця угода є безглузда і з погляду менеджменту. В даному разі 3 % нічого не вирішує. Якщо людина за такі великі гроші купує кілька відсотків акцій, аби в неї утворився контрольний пакет акцій, тобто понад 60 %, то це зрозуміло. Ще можна було б зрозуміти, якби йшлося бодай про так званий «блокуючий» пакет акцій — 26 % — можна було б реально на щось впливати при якомусь голосуванні. А так — пан Андрейко збільшив свою частку з 20 до 23 % акцій, що насправді закону не суперечить, але не грає ніякої ролі.

 По-третє, купівля кількох відсотків акцій була б логічною, якби акціонерам виплачували суттєві прибутки з компанії. А тепер порахуємо, скільки гіпотетично в місяць може принести 3 % акцій ТРК «Люкс». Згідно з офіційною декларацією про доходи міського голови за 2011 рік, його дружина Катерина отримала 471 687 гривень прибутку за рік. За місяць це виходить трохи більше ніж 39 тисяч гривень. 

 Пані Катерина у 2011 році була власницею 80 % акцій. І якщо весь задекларований прибуток отриманий власне звідти, то 1 % акцій на місяць приносить своєму власникові 491 гривню. Тобто 3 % — 1474 гривні. Якщо ж пані Катерина, яка є ще й багатодітною мамою, вписала у свої прибутки за 2011 рік матеріальні виплати на дітей (що, загалом, логічно і законно), то прибуток від акцій іще менший. Так, наприкінці жовтня 2011 року четвертому синові Садових Йосипу сповнилося три рочки. 2008 року на четвертого малюка держава давала допомогу 50 тисяч гривень — перший платіж, і по 1200 гривень щомісяця впродовж трьох років. Таким чином за 10 місяців 2011-го (до жовтня включно) мати отримала на четвертого сина 12 тисяч гривень. У такому разі, 1 % акцій приносив прибуток 475 гривень, а 

3 % - 1425 гривень. Тобто пан Андрейко витратив 3 мільйони гривень для того, аби наразі його місячні заробітки побільшали лише на півтори тисячі гривень?!!

 Будиночок від «Біцепса» 

 Будинок, який теоретично має намір придбати подружжя Садових, розташований на ділянці у районі Шевченківського Гаю у Львові, на вулиці Стрілецькій. Раніше з будинків, розташованих на цій ділянці, відселили щонайменше три сім’ї, яким надали квартири в районі Пасічної та Сихова. Формальним замовником будівництва цього будинку є фізична особа Юськів Р.В. Загальна площа будинку — 695 кв.м (ринкова вартість квадратного метра житла у цьому районі — мінімум 1 тисяча 200 доларів США. — Ред.), три поверхи — зазначено у паспорті будівлі. Всі навколо переконані: цей будинок від самого початку будують саме для родини Садового. 

 За словами мешканців району, захищати інтереси їхнього сусіда, «фізичної особи» і власника фірми «Галицька нерухомість» пана Романа Юськіва (серед друзів по львівському МММ — «Галицьких інвестиціях» — його називали «Біцепс»), який провадить будівництво, приїжджав начальник департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів. Власне, громадяни мали підозру, що на цьому місці вгору злетить багатоповерхівка, але міський чиновник заспокоїв їх, що все буде ОК. Інтернет-видання «Варіанти.нет»  отримало інформацію про те, що перед Новим, 2012-м роком, на будівлю цього об’єкта навідувався й сам Андрій Садовий, аби проконтролювати якість робіт, і хоча джерела «Ратуші» цього достеменно підтвердити не можуть, але хитро підморгують.

 За даними львівських ріелтерів, ринкова ціна квадратного метра в новобудові в районі Шевченківського Гаю становить 1200 — 1250 у.о. Середня собівартість будівництва будинку у Львові — 350 — 400 у.о. за квадратний метр. Отож, якщо Садовий будує новий дім, то він йому обійдеться в 245-280 тис. у.о., якщо ж він і справді його купує, то за мінімальними розрахунками, такий будинок коштує 835 — 869 тис. у.о. Oскільки Катерина Кіт-Садова від продажу акцій здобула лише 370 тисяч доларів, то висновок напрошується мимоволі. Якщо ж родина тримає в «заначці» ще півмільйона «баксів», тоді незрозуміло, чому Андрій Садовий так безперестанку стогне, як важко жити, і не гребує брати з міської скарбниці кілька десятків тисяч гривень матеріальної допомоги? 

 ТРК «Люкс»: гроші від донецьких 

 Але тут постає ще одне закономірне питання: а чим, власне, заробляє ПрАТ «ТРК Люкс»? О, це, браття мої, вельми прибуткова структура (хоча за документами це не простежується) і, скажемо відверто, не зовсім зрозуміло, навіщо дружині бургомістра було продавати акції, коли підприємство веде таку активну комерційну діяльність? Може для того, аби не руйнувати міф про мера, сім’я якого перебивається з хліба на воду? Докази? «22 травня 2012 року ПрАТ «ДТЕК Західенерго» (власність Рината Ахметова) за результатами тендеру уклало угоду з ПрАТ «Телерадіокомпанія «Люкс» на комплекс заходів зі зв’язків із громадськістю вартістю 5,35 мільйона гривень», —  про це повідомляв портал «Наші гроші» з посиланням на публікацію у «Віснику державних закупівель». 

 Кошти призначені на низку ініціатив та іміджетворних проектів, спрямованих на формування позитивного іміджу та репутації «Західенерго» як ефективної та соціально відповідальної компанії, для чого буде проведено комплекс заходів зі зв’язків з громадськістю на території присутності компанії, яку контролює група Рината Ахметова: Львівська, Івано-Фран¬ків¬ська та Вінницька області. 

 «Нестандартний PR-захід, який повинен легко асоціюватися з компанією, проходити у вигляді діалогу або збору інформації від цільової аудиторії, мати високий потенціал до вірусного маркетингу, максимально залучати соціальні мережі та Інтернет. Водночас даний захід має бути широко висвітлений в електронних ЗМІ та Інтернеті», — йдеться у конкурсній документації. Окрім цього, ТРК «Люкс» організовуватиме круглі столи, семінари, участь у загальноукраїнських виставках із проведенням BTL-event заходів, зніматиме відеоролики про роботу ахметовської компанії. І це лише ОДНА з численних підписаних угод! То для чого ж було продавати акції, як не для любого серцю мера піару? Мовляв, останнє розпродуємо, аби було де голову прихилити… 

 Зрозуміле мовчання Тараса Григоровича

 А отут, як казав у своїх радіоефірах на радіо «Люкс» нинішня права рука мера, психіатр Олег Березюк: «Давайте поговоримо…». Львівське ПрАТ «Телерадіокомпанія «Люкс» контролює група мера Львова Андрія Садового. Своїх акціонерів компанія не розкриває, хоча до складу засновників на жовтень 2010-го входили Ігор Копестинський, Андрій Стецьків, Лариса Сенишин, Андрій Білоус, Віра Савчин. Перші двоє — депутати Львівської міської ради і приятелі нашого мера (для багатьох справжня сенсація — бізнес-участь у цьому проекті п. Андрія Стецьківа!), а Віра Савчин і Лариса Сенишин — колишні підлеглі п. Садового. 

 Кажуть, усі справи з цінними паперами Садових веде реєстратор, теж колишній працівник «Галицьких інвестицій», депутат від «Пори» Тарас Брунець (колишній позаштатний радник міського голови з економічних питань), але намагання «Ратуші» щось дізнатись саме в нього зустріли прогнозовану відповідь. Керівник ТзОВ «Балтік Фінанс Груп» п. Тарас Григорович Брунець: «Щодо цінних паперів ТРК «Люкс»  п. Андрія Садового, незалежно від того, чи їх ми обслуговуємо чи ні, я надавати інформацію не маю права. Вся доступна публічна інформація є на сайті Національного комітету фондового ринку цінних паперів. За розголошення чогось більшого, крім офіційного джерела, я несу кримінальну відповідальність».

 ТРК «Люкс»: надто дорого, аби бути правдою

 Урешті власником 80 % акцій ПрАТ «ТРК «Люкс» стала громадянка Катерина Кіт-Садова. Якщо 3 % акцій компанії коштували 3 млн грн, то, відтак, імовірна сума придбання Кіт-Садовою 80 % акцій — 60 — 80 млн грн?! З урахуванням того, що акції могли подорожчати. А звідки ж взяла ТАКІ кошти на купівлю акцій мама п’яти дітей пані Катерина? Дав чоловік? А він звідки взяв, адже комерційну діяльність йому, як меру, провадити заборонено, а згідно з декларацією про доходи — йому самому пасувало б у когось позичити? А от і ні. Все було набагато простіше. І зараз ми про це поговоримо.

 Нещодавно, як поінформувала ще одна власність Андрія Садового, сайт «Захід.нет» ПрАТ «ТРК «Люкс» провело часткову зміну структури власників. Зокрема, як повідомляє «Захід.нет», власник 80 % акцій телерадіокомпанії — дружина мера Катерина продала 3 % своїх акцій за 3 млн грн, а їхнім новим власником, як ми вже наголошували, став Роман Андрейко, директор цієї компанії. Ну просто свій до свого по своє!  Як пояснила Катерина Кіт-Садова кореспондентам родинного сайту, родина планує придбати будинок: «Це було сімейне рішення, зумовлене нашим побутом. Коли ми з чоловіком поселялись у нашій квартирі на Рудницького, нас було лише троє — ми та наш найстарший син Іван. Трьох кімнат нам абсолютно вистачало. Сьогодні у нас п’ятеро дітей, двоє з них уже школярі, з нами також живе моя мама і часто приїжджає тато. Ми вирішили продати частину сімейного бізнесу і купити будинок. Уже почали шукати. Точно не будемо виїжджати за місто — хочемо, аби це було у Львові».

 Акції падають і зростають: є варіанти

 За даними сайту «Варіанти.нет»: 

«Медіа-холдинг ТРК «ЛЮКС» представлений: ЗАТ «Телерадіокомпанія Люкс». Засновано приблизно 2005 року, напрями діяльності: рекламна діяльність, діяльність у сфері радіомовлення та телебачення. 

За даними 2011 року:

Засновники: голова наглядової ради Катерина Кіт-Садова — 1 % акцій кількістю 1750 шт., генеральний директор Роман Андрейко — 

50 % акцій кількістю 87 500, ПрАТ «Люкс» — 49 % кількістю 85 750. Номінальна вартість акції — 1 грн. 

Статутний капітал 175 тис. грн, розрахункова вартість чистих активів — 118.8 тис. грн.

ПрАТ «Телерадіокомпанія Люкс»: 

Засновано у 2009 році, напрями діяльності: рекламна діяльність, діяльність у сфері радіомовлення та телебачення.

За даними 2011 року:

Засновники: голова наглядової ради Катерина Кіт-Садова — 79,7807 % акцій в кількості 22 256 шт. , генеральний директор Роман Андрейко — 20,2193% акцій в кількості 4 500.  Номінальна вартість акції 10 грн.

 Тепер трошки підсумуємо: за відкритими даними ОФІЦІЙНОГО САЙТУ Міністерства юстиції України SMIDA, УСІ активи нібито СТОМІЛЬЙОННОГО ТРК «Люкс», включно з орендованими приміщеннями, ліцензією, технікою та брендом становлять лише 13 мільйонів гривень!!! З цих коштів — 6 мільйонів 524 тисячі — це довго¬тривалий кредит, який ТРК має повернути банку аж 22.09. 2019 року!!! А його статутний капітал у цьому періоді — лише 223 тис. грн. Тепер спробуємо розтлумачити, що саме сталося: Катерина Кіт-Садова купила у своїх колишніх акціонерів їхні частки за смішні гроші, згодом ОЦІНИЛА загальну вартість акцій ТРК «Люкс» вже в 100 мільйонів (з якого б це дива вони миттєво так здорожчали?!), за три мільйони гривень (а це сьогодні ПОЛОВИНА вартості всього майна (активів) цього підприємства!) продала п. Андрейку три відсотки своїх акцій і, задоволена собою, проголосила, що тепер сім’я нарешті при грошах. Тобто перед нами типова схема легалізації коштів сім’єю Садових і перший крок до того, що Андрій Іванович Садовий, який постійно намагався вдавати з себе бідного родича, нарешті почав показувати свої реальні статки, здобуті невтомною працею на посаді міського голови. О, де ви, глашатаї «Самопомочі», які закликали ледь не молитися на образ свого керманича?!! Мимоволі пригадалося, як пан бургомістр Садовий таврував непорядних таксистів, які посміли взяти з єврогостей Львова за проїзд дорожче...

 В очікуванні поважного сусіда

 Мешканці довколишніх вулиць поблизу Шевченківського Гаю — Мучної, Стрілецької та Круп’ярської — не сумніваються в тому, що скоро стануть сусідами мера міста. Хоча їм не дуже подобається те, що через безперервну будову і регулярні заїзди вантажівок постійно прориває водогін. «Тільки тут залатають, як там потече. А все через ті машини...», — нарікає старша пані, яка імені свого вперто не називає. Хоча, чесно кажучи, свого імені не називає НІХТО, люди, чомусь, когось чи чогось бояться. «Ото ті будинки забрали, а потім гаражі заберуть, чи навіть до нашого будинку доберуться, — шепоче наша співрозмовниця. — А хіба нє? В нас дорога тільки в один бік. А тим мешканцям квартири дали».

 Під «тими мешканцями», малися на увазі кілька сімей, які десь три роки тому мешкали в двох будинках за теперішньою адресою: вулиця Стрілецька, 1 та Стрілецька, 3. Один із сусідів, який також не назвався і «нам радив у те не лізти», каже, що у знесеному будинку (який, до речі, взяли «на реставрацію»! — Ред.) мешкала родина з двома дорослими дітьми. В будинку, що ще стоїть, мешкало не більше трьох родин. Їх усіх розселили у хороші трикімнатні квартири, когось на Майорівці, когось на Пасічній. «Ну та як хто розселив? — дивується чоловік. — Приходить покупець і каже, що хоче купити вашу хату і допомагає придбати інше помешкання. Квартири всім хороші дали, а одному чоловікові дали навіть забагато — аж чотири квартири, бо в нього там багато хто прописаний був». Про «хороші квартири» для колишніх мешканців знають і на сусідній вулиці й додають, що ні площею, ні районом їх не образили — було повне сприяння. Які ж бо хороші контакти у «фізичної особи» Романа Юськіва, до речі, колишнього члена партії РХП (якась до болю знайома назва?! — Ред.)!!! 

 Від сусідів журналісти «Ратуші» довідалися, що «червону лінію», в межах якої біля заповідника будови заборонено, ... перенесли! Спочатку вона проходила так, що забороняла будувати на вулиці Стрілецькій, саме тому з 1957 року ніхто нічого не будував. Але раптом... її перенесли на сусідню вулицю. А вся територія теперішньої будови, власне, за чутками, приватизована. 

 Єдине, що тішить мешканців, це переконання, що коли бургомістр Садовий стане їхнім сусідом, то дорогу до вулиці відремонтують. Але наразі, крім постійних проблем із водогоном, сусідів лякає ще й великий сторожовий пес породи алабай, що охороняє територію. 

 Про таємниці майбутньої будови журналістам потай розповіли і робітники (раніше їх було з 25, зараз менше), які, вже традиційно, свого імені не побажали називати. Отже, всередині та будова, де тепер завершують дах і перекриття, має цокольне приміщення і ще три поверхи. Споруда має не лише незвично великі вікна, а й інженерну складову. За словами працівників, її проектувала іноземна фірма зі США! Й аби все було правильно, процес виробництва особисто контролює головний інженер, американець. «Усе, що я про нього знаю, — він зі Сполучених Штатів і все тут контролює. Мінімум раз на місяць приїздить, а то й час¬тіше, — ділиться будівельник. — І що було для нас дивним, то це те, що стіни у будові дуже товсті — 51 сантиметр. Це при тому, що норма — 38 сантиметрів. А всередині стіни утеплені скловатою».  Що й казати, і справді не українські стандарти...

 За словами робітників фірми ТВД, будматеріали використовують звичайні, з «Епіцентру», але всередині все буде цікаво. По три спальні, кухні та коридорчику на кожному з поверхів! Басейну, переконують робітники, не буде, але є відведене місце для офісного центру, холу та двох гаражів на цокольному поверсі. 

Знесена під теперішній котедж хатинка, де, за словами робітників, в останній час мешкали безпритульні, стане не останньою жертвою елітного будівництва. 

 Журналістам «Ратуші» також розповіли, що поруч стоятиме ще один житловий комплекс. На тому місці, де зараз ще стоїть будинок, з якого відселили мешканців (Стрілецька, 3). «Зараз він з нами на одному будівельному майданчику. Але згодом він буде на окремій території, — запевнив робітник. — Матиме 16 квартир, а це, за нашими підрахунками, чотири або п’ять поверхів» (от тобі й «небагатоповерхова» забудова»!  — Ред.). 

 Варто зазначити, що теперішня новобудова стоїть на високому стрімкому пагорбі з глинистого ґрунту, який, на переконання старожилів, просідатиме, а от сусідня ділянка, де ще має постати будинок, розташована дуже зручно і має позаду великий сад. 

Садового тут не бачили, якщо й гуляв тут, то без зайвих свідків. Але одну пікантну деталь розповів робітник. Замовник будівництва пан Юськів час від часу навідується на будівництво, але ще частіше, за одкровеннями сторожа, вечорами на будову приїжджає подивитися хтось із вікон джипа сірого кольору... 

 

Джерело: Ратуша

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.