Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Понеділок, 25 червня 2012, 13:56

Урожай зернових культур в Україні може знизитися на 20-30%

В Україні очікується, що цього року збір зернових і зернобобових складе 43-44 млн. т, що на 10-12 млн. т. (20-30%) менше, ніж у минулому році. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру МНС України Тетяна Адаменко.

«Згідно з нашими розрахунками, за погодних умов зокрема засухи, які склалися в Україні, валовий збір зернових і зернобобових цього року ми прогнозуємо на рівні 43-44 млн. т, тобто на 10-12 т менше, ніж минулого року», - заявила Адаменко.

Разом із цим, Адаменко зазначила, що більш-менш сприятлива ситуація в Україні складається з кукурудзою. "Але це за станом на сьогодні. Якщо на початку і в першій половині липня не буде ефективних дощів в лісостепу і степу, то також ситуація з кукурудзою буде ускладнюватись", - додала Адаменко.

Незважаючи на не досить сприятливі природно-кліматичні умови минулої осені, нинішньої зими і весни, на ринок цього року буде запропоновано більше 60 млн. т зерна. "На ринок буде запропоновано більше 60 млн. т зерна. Вони складаються з 48-49 млн. т врожаю поточного року і 12 млн. т перехідних запасів. При внутрішньому споживанні 27 млн. т, перехідних запасах - 5 млн. т, 27 млн. т може бути на експорт. Тож проблем ні з продовольчим, ні з фуражним зерном не буде", - сказав Безуглий.

В січні 2012 року в Укргідрометцентрі зробили прогноз, що в поточному році через несприятливі погодні умови урожай озимої пшениці буде на 20-30% менше, ніж у 2011 р. В свою чергу президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко прогнозує, що урожай зерна в 2012 р. в Україні перевищить 45 млн. т.

Відзначимо, Мінагрополітики планує до 2017 р. збільшити обсяги виробництва зернових до 80 млн. т на рік.

Раніше перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський прогнозував в березні, що урожай зернових за підсумками 2012 р. складе 45-50 млн. т. Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що країні в 2012 р. не загрожує низький урожай зерна, за його словами, Україна збере "середній" урожай.

Джерело: РБК України

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.