Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Арена-Львів

Вівторок, 12 травня 2015, 13:25

За будівництво даху Арени-Львів «Альтком» відсудив 112 млн грн

Арена-Львів

«Альтком» відсудив 112 млн грн у ДП «Західінфрапроект» за моніторинг даху стадіону у Львові, по якому ще при Януковичу зникли документи.

Про це повідомляють «Наші гроші. Львів».

Суд стягнув на користь ТОВ «Альткомкиївбуд» 111,76 млн грн. в якості заборгованості по будівництву стадіону у Львові в рамках Євро-2012.

Йдеться про договір підряду від 30.04.2010 р. на будівництво стадіону по вул. Стрийській-Кільцевій дорозі у Львові. Замовником було ДП «Західінфрапроект».

«Західінфрапроект» звернувся до господарського суду Києва щодо стягнення з «Альткомкиївбуду» 21,75 млн грн. авансу.

За умовами договору підрядник мав використати аванс протягом шести місяців. У зв’язку з цим замовник вважав, що по закінченні шести місяців фірма має повернути йому невикористаний залишок авансу. Крім того, «Західінфрапроект» намагався збільшити позовні вимоги і просив додатково стягнути з підрядника 35,12 млн грн. за матеріали і обладнання, куплені за рахунок державних і запозичених коштів, але які були невикористані у будівництві. Однак суд це клопотання відхилив, оскільки воно не відповідало підставі позову.

Зі свого боку «Альткомкиївбуд» подав зустрічний позов про стягнення 111,7 млн грн. за роботи по влаштуванні покрівлі стадіону, а саме моніторингу стану будівельних конструкцій, які замовник відмовляється прийняти і оплатити.

«Західінфрапроект» заявив, що на покрівлю стадіону було закладено тільки 60 млн грн. і збільшення обсягу фінансування не погоджувалось.

Крім того, у ДП «Західінфрапроект» відсутня вся первинна документація по будівництву стадіону з червня 2010 року по червень 2013 року. Документи вилучено у 2013 році в рамках досудового розслідування Слідчим управління ГУ МВС. «Західінфрапроект» просив суд витребувати ці докази у слідчих як такі, що необхідні для вирішення спору. Однак суд у клопотанні відмовив.

В лютому цього року суд першої інстанції відмовив у позовах «Західінфрапроект» і «Альткомкиївбуду» у повному обсязі.

Зокрема суд з’ясував, що «Альткомкиївбуд» повністю використав аванс, а роботи по моніторингу стану будівельних конструкцій на 111,7 млн грн. є такими, що не передбачені проектною документацією і не погоджені з замовником.

Однак апеляційний суд задовольнив позов «Альткомкиївбуду». Зазначено, що фірма виконала роботи по будівництву покрівлі, у вартість яких включено супутні витрати – консультаційний супровід.

Суд послався на лист Мінрегіонрозвитку про визначення вартості робіт з виготовлення, доставки та монтажу конструкцій покрівлі. Там сказано, що коли умовами зовнішньоекономічного договору передбачено консультаційне супроводження, то ці витрати можуть включатися у прямі витрати вартості об’єкта будівництва.

Відомо, що «Альткомкиївбуд» замовляв консультаційні послуги у двох компаній зі Сполученого Королівства – «Forto Trading LLP» і «Stella Solutions Limіted».

У 2010 році вартість виконаних робіт по львівському стадіону мала скласти 641,40 млн грн., у 2011 році – 1,40 млрд грн., у 2012 році – 231,21 млн грн. Відповідно до розпорядження Кабміну загальна кошторисна вартість будівництва стадіону становила 2 94 млрд грн. Скільки коштів було освоєно невідомо.

Нагадаємо, «Альткомкиївбуд» входить у донецьку корпорацію «Альтком», яка отримувала значні підряди на будівництво об’єктів для Євро-2012.

Протягом 2008-2012 рр. «Альтком» отримав підрядів на 14,44 млрд грн. Основні тендерні успіхи групи припали на період, коли підготовку до Євро-2012 курував віце-премєр Борис Колесніков.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.