Оля Вишня,  27 червня 2012

FanARTia – для фанів культури

Після бурхливих футбольних днів минулого тижня у межах львівської офіційної фан-зони стартував мистецький проект ФанАРТія. Програма фестивалю потішила своєю різноманітністю – від року, джазу, етно, симфонічної музики до літературно-музичних експериментів, електронної музики на будь-який смак. Правда, не потішили львів'яни активною відвідуваністю цього фестивалю. Але все за порядком.

Отож вчора завершилась перша частина ФанАРТії під назвою «Жива культура». 20, 25 і 26 червня на сцені перед Львівською Оперою виступали українські та закордонні виконавці, звучала рок музика, джаз, етно, література.

У перший день фестивалю під назвою Текст& Rock&Roll Сергій Жадан разом з харківським гуртом «Собаки в космосі» презентували нову програму. «Зброя пролетаріату», саме так називається останній проект письменника з музикантами, це далеко не «Спортивний клуб армії», там менше лірики, більше соціалки, більше панку, менше ска. Попри новизну матеріалу все ж таки були глядачі, які за Жаданом повторювали слова віршів, що приємно вразило.

Експерименти з електронною музикою тернопільських хлопців з групи ZSUF не всім видалися по зубам, частина публіки розійшлась після першої ж композиції.

Повернути глядачів до сцени ФанАРТії зуміла Ірена Карпа разом з гуртом Qarpa, який того дня виступав майже у жіночому складі. Старі та нові пісні підірвали публіку до танців, особливо потішили відвідувачів пісні з попереднього альбому Інжир. 

Місько Барбара після розпаду гурту «Мертвий півень» не попрощався з музикою і вже на ФанАРТії виступив з новим проектом. Спільно з Йозефом Остржанскі (Чехія) та Раяном Сокашем (США) Барбара виконав пісні на слова відомих українських письменників, зокрема Назара Гончара, Сашка Іранця, Михайля Семенка, Кості Москльця, Юрка Позаяка, Василя Герасим'юка. Було дуже лірично і сентиментально, часом нагадувало «Мертвий півень», особливо ліричні композиції культової групи, що закономірно.

Завершив перший день фестивалю виступ неординарного для української сцени проекту DrumТиатр, за участю Юрка Іздрика, Григорія Семенчука, Олега (Джона) Сука та Олексія Слободяна.

У день під знаком «Енто» гостей ФанАРТії розважали гурт «Йорий Клоц», відкриття української альтернативної музики «Гич Оркестр», запальні хлопці з гурту «Гуцул Каліпсо» та душевна Atmasfera.

Погода розчарувала багатьох прихильників перелічених гуртів, холод та злива заважали сповна насолодитись музикою улюблених виконавців. Кульмінація зливи співпала з виступом «Гич Оркестру», але це хлопців не зупинило, попри все, достойно зіграли свою програму, потішивши глядачів і новими піснями. Правда, анонсована пісня написана до Євро-2012 так і не прозвучала.

Шалені та драйвові учасники групи «Гуцул Каліпсо» у свою чергу створили своєю музикою всі умови для того, щоб зігрітись.

Гурт Atmasfera не вперше виступав на сцені львівської фан-зони, але у рамках ФанАРТії це було більш органічно. Музиканти зокрема представили публіці пісні з новго альбому «Internal».

Джазового дня фанів культури потішили класичним блюзом Open Blues Band, добрим джазом Dzyga Jazz Quintet. А от спільний виступ етно-джазового гурту Shockolad з Академічним камерним оркестром «Віртуози» вразив розкішним звучанням та гармонією поєднання класики з джазовою імпровізацією. Того вечора звучали старі пісні гурту, з альбому «Number One» та «Покоси».

Хедлайнерами джазового дня став Jarek Smietana Band з Польщі. Ярек Сметана вважається одним з найвідоміших не лише польських, а й європейських джазменів. За свою музичну діяльність зіграв з багатьома відомими польськими та закордонними джазовими гуртами. У Львові Сметана виступав не вперше, цього разу разом зі своїми музикантами зіграв програму «Від Шопена до Хендрікса».

Загалом перша частина фестивалю ФанАРТія вдалася на славу, програма була справді різноманітною і цікавою, як це може організувати МО Дзиґа. Правда, організатори розповіли, що планували ще з більшим розмахом провести цей фестиваль. Серед зірок, які могли б відвідати ФанАРТію – Том Вейтс та Емір Костуріца. Попри те, перша частина свята вдалася – був хороший звук, достойні виконавці та різноманітна музика.

Єдине, що не так приємно було споглядати – це невелику кількість відвідувачів. Але попереду – «Electronic Days». Головна подія ФанАРТії відбудеться вже цими вихідними. 29-30 червня до Львова завітають легенди електронної музики – GOLDIE, KRYPTIC MINDS ATOMIC HOOLIGAN. Виступатимуть на одній сцені з відомими зірками і представники української електронної сцени – Derrick, Tonika, MaxNRG та інші.

Приходьте відриватись на найбільший рейв літа перед Львівською оперою і фанатійте ще й від культури, а не лише футболу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.