Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

дебати

Середа, 24 червня 2015, 16:48

У Львові обговорили як вижити сільській бібліотеці в умовах децентралізації

дебати

Сьогодні у Львові відбулися дебати на тему "Децентралізація в Україні – виклики для закладів культури", учасники яких шукали відповідь на питання яким є місце закладів культури у реформах та якими є шляхи оптимізації мережі бібліотечних закладів. 

У сільській місцевості на Львівщині зараз працює 1137 бібліотек. На відміну від освіти і медицини, які отримують державну субвенцію, сфера культури фінансується з місцевих бюджетів.

Відтак, утримувати таку мережу за кошти, що будуть у розпорядженні місцевих громад після децентралізації, складно. Тому багато закладів культури будуть "оптимізовані", в тому числі й закриті. Насамперед це стосується бібліотек у сільській місцевості.

Учасники дебатів зазначили, що більшість бібліотек поступово переходять від роботи у форматі "книгосховища" до формату "інформаційно-культурного центру для громади".

На Львівщині у бібліотеках Яворівщини, наприклад, запрацюють Центри комунікації і толерантності, де планують навчати людей допомагати бійцям АТО "повертатися" у громаду після служби на Донбасі.

"Після першого року мобілізації деякі воїни уже повертаються до нас, у наші села і громади. Потрібно спільно подумати, як їх призвичаїти до нелегкого життя, бо там вони були затребувані, там вони знали, що мають робити, а повертаючись розчаровуються", – зазначив керівник відділу культури та туризму Яворівської РДА Володимир Балух.

За його словами, кожен повинен допомагати військовим повернутися до звичного життя.

У обговоренні також взяли участь начальник відділу культурно-просвітницької роботи Львівської ОДА Леся Корнат, керівник відділу культури Миколаївської РДА Ірина Іваночко, керівники відділів культури Миколаївської та Яворівської РДА, голови сільських рад та бібліотекарі Львівщини.  

Дебати організувала громадська організація «Європейський діалог» в рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні», яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.