Ганна Власюк,  2 липня 2012

Підсумки Євро-2012: Україна здивувала

У репортажі "Підсумки Євро-2012: Україна здивувала" від 28.06.2012, журналісти «Німецької хвилі» аналізують попередні підсумки Євро-2012 в Україні. Поряд із констатацією факту про те, що Україна змогла гідно провести європейську першість із футболу, автори згадують про менш приємні речі. Серед них – бойкот Євро-2012 європейськими політичними лідерами, який, проте, не допоміг визволити з ув’язнення Юлію Тимошенко та так і не здійснене відкриття України як туристичного об’єкта.

Чемпіонат Європи з футболу добігає кінця. Попри найгірші прогнози, які передовсім закидали Україні, мегаподія пройшла без ускладнень. Утім, справа ув’язненої політичної діячки Юлії Тимошенко залишається невирішеною.

Годинні чекання на кордоні. Розбиті вулиці, на яких можна їхати хіба зі швидкістю 20 км/год. Гангстери, що підстерігають туристів із Заходу. Астрономічні ціни в готелях. Про це перед футбольним чемпіонатом застерігали багато європейських і, передовсім, німецьких ЗМІ. Гаральд Пісторіус, проте, не зіткнувся ні з чим із згаданого. «Не вір нікому, хто пише про незнайому країну і хоче тебе налякати», - каже Пісторіус про Євро-2012, яке закінчиться в неділю (01.07.2012) фіналом у Києві.

Редактор спортивного відділу газети "Neue Osnabr?cker Zeitung" за чотири тижні червня проїздив туди й назад більше 7 тис. кілометрів. За допомогою автомобіля чи літака він відвідав більшість місць футбольних змагань в Польщі та Україні. Подорож принесла йому певну несподіванку. Його висновок: «В обох країнах все було досконало».

Гарні пригоди замість жахливих сценаріїв

«Несподіванка» - ось цим словом якнайповніше можна описати враження від першого футбольного чемпіонату у Східній Європі. Журналіст Пісторіус додає, що попереднє висвітлення ситуації в Україні в ЗМІ пробудило упередження і в ньому. Утім, замість описуваних песимістичних сценаріїв, на місці журналіст чув «захоплені історії». Історії від футбольних фанатів, які заблудились в українському селі, були гостинно прийняті сільською громадою і разом дивились гру по старому телевізору. Або ж історії від вболівальників з маленькими дітьми, які цілком нормально пересувались Україною потягами або ж на кемпінг-автомобілях.

Європейська футбольна асоціація (УЄФА) притримується тієї ж думки. Найгірші прогнози не втілились в життя. Стадіони, аеропорти і готелі як в Польщі, так і в Україні успішно пройшли тест єврочемпіонатом. Заворушення хуліганів, яких всі так боялись, виявились незначним винятком із правила. Європейці відкрили біля дверей до свого дому «комфортну та дружню країну», резюмує київський журнал «Кореспондент».

Наразі немає точних даних про кількість іноземців, які відвідали Україну під час Євро-2012. За попередніми оцінками, це декілька мільйонів. Велику частину ймовірно становили туристи із сусідньої Росії, яких особливо багато було на сході України, у Харкові та Донецьку. Видається, що однією з найбільших несподіванок цього турніру може стати відносно невелика кількість східноєвропейських футбольних фанатів в Україні. Утім, тут теж ще немає точних даних.

Блискавичний огляд замість екскурсійного туру

 Власники українських кафе та готелів вже підводять тверезі підсумки. Розрахована на 3000 місць кемпінг-зона поблизу Києва була заповнена лише на десяту частину. Схожа ситуація спостерігалась і в інших місцях проведення матчів Євро-2012. Замість готельних номерів багато вболівальників винаймали приватні помешкання. «Я не хотів платити за непристойно дорогий готельний номер», - почула кореспондентка «Німецької хвилі» у Києві від вболівальника, що приїхав в українську столицю з Фінляндії. Ніч у приватному помешканні поблизу стадіону обійшлася йому у перерахунку лише в 50 євро. «Я задоволений», - каже чоловік.

В Україні сподівались, що Євро-2012 зможе зробити доти неоцінену як туристичний об’єкт східноєвропейську країну більш відомою. Вочевидь, ця ціль не досягнута, вважає Гаральд Пісторіус. Налякані мас-медіа вболівальники здійснили лише бліц-подорожі, каже німецький репортер: «Я знаю багатьох футбольних фанів родом з Рурської області, які поспіхом перетнули кордон в напрямку Львова, випили три пива у фан-зоні. Потім вони поїхали на стадіон, подивились гру та вночі повернулись додому». Говорити в такому випадку про «відкриття України» - нонсенс, вважає Пісторіус.

 Дебати про бойкот без наслідків

Найбільше німецького журналіста здивували політичні настрої в Україні. Оскільки в німецьких мас-медіа повідомлялось про судові процеси проти колишнього члена уряду та передовсім екс-прем’єр-міністра Юліїї Тимошенко, які набули міжнародного резонансу, журналіст очікував побачити протестні настрої. «Однак цього я не зустрів», - каже Пісторіус. «Панує розчарування у власних силах із гаслом: «Ми нічого не можемо змінити».

Німецький журналіст може зрозуміти те, що багато західних політиків через протест не приїхали в Україну на футбольні змагання. Він вважає правильними дебати про політичну ситуацію в Україні. Звісно, що в долі Юлії Тимошенко, засудженої за зловживання службовим становищем, через це нічого не змінилося. Колишній прем’єр-міністр та інші опозиційні лідери під час Євро-2012 залишаються за гратами.

 Відчуття єдності

Більш ніж чотири мільярди євро, за деякими даними, інвестував український уряд у Євро-2012. Скільки грошей потрапить в країну від туристів та реклами досі не відомо. Однак існує дещо, що не обраховується грішми, та, попри це є дуже цінним. Хоч європейських гостей було не так багато, як очікувалось, футбольний чемпіонат зміг зблизити людей всередині країни.

Чи то у західноукраїнському Львові чи то в Донецьку, на російському кордоні на Сході – всюди українці піднімали блакитно-жовті прапори та вдягали футболки національної збірної. Так було не завжди. «Під час сього чемпіонату люди почувались як громадяни однієї держави», - каже київський професор соціології Валерій Хмілько. Для такої країни як Україна, яка лише 21 рік існує як незалежна держава і до сьогодні культурно та політично розділена на Захід і Схід, це особливо важливо.

Джерело: "Deutsche Welle"

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.