Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Президент

ilive.com.ua

Вівторок, 3 липня 2012, 15:33

Янукович ветував закон, який відносить молоко до об'єктів державного цінового регулювання

Президент України Віктор Янукович застосував право вето закон № 10456, який пропонує віднести молоко до об'єктів державного цінового регулювання. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

 

«На сьогоднішній день неможливо віднести сире молоко та молочні продукти до об'єктів держрегулювання, тому що, спираючись на діюче законодавство, Аграрний фонд буде змушений закуповувати близько 2 млн. т усіх молочних продуктів щорічно, тоді як споживання становить 10 млн. тонн.

Крім того, сире молоко є продуктом з обмеженим терміном зберігання «проведення інтервенційних операцій по молоку сирому через Аграрну біржу – неможливо», - йдеться в пропозиціях Президента.

«Що стосується віднесення до об'єктів державного цінового регулювання молочних продуктів, то реалізація цього положення потребуватиме додаткових видатків Державного бюджету як на закупівлю зазначеної продукції в зазначених обсягах (20%), так і на його зберігання (оскільки велика кількість видів молочної продукції має короткі терміни зберігання ) і транспортування. В свою чергу це призведе до зростання як оптових, так і роздрібних цін на молоко та молочні продукти», - зазначив Президент.

«Так, за розрахунками експертів, при збереженні діючих закупівельних цін на молоко оптово-відпускна ціна на молоко питне 2,5% жирності в плівці виросте на 5,5%, на сметану 20% жирності в плівці - на 16%, на масло вершкове - на 21%», - зазначив Президент.

Нагадаємо, Верховна Рада України 7 червня цього року ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо регулювання закупівельних цін на молоко».

Ухвалення згаданого Закону стало наслідком Всеукраїнських акцій протесту проти низьких закупівельних цін на молоко, бойкоту "молочної мафії" в низці областей, пікетів обласних та районних державних адміністрацій, звернень та заяв органів місцевого самоврядування.

Акції протесту по всій країні ініціювало ВО «Свобода». На заклик активно відгукнулися селяни в усіх регіонах – від заходу до сходу.

Загальнонаціональна акція, висока громадська активність українських селян, містян, які їх підтримали, змусили Верховну Раду відреагувати на жахливу ситуацію в державі із закупівельними цінами на молоко.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.