Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Промисловість

urist.in.ua

Середа, 4 липня 2012, 17:28

Львівська облрада просить Київ надати гарантії для громад щодо безпеки видобутку сланцевого газу

Депутати Львівської облради звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням гарантувати екологічне благополуччя та соціально-економічні права і інтереси територіальних громад при розробці родовищ сланцевих газів на території Львівщини. Звернення було ухвалено вчора, 3 липня, на сесії Львівської облради.

Депутати попрохали вище керівництво держави провести оцінку рівня екологічної безпеки розробки родовищ сланцевих газів у межах Олеської площі та вжити інших заходів, в яких враховувалися б інтереси місцевих громад. До вищезгаданих засобів, зокрема, входять:

- забезпечення включення до складу Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції представництва Львівської обласної ради та органів місцевого самоврядування з території Олеської площі, загальною чисельністю не менш як три особи; 

- залучення до роботи Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції регіональних виробничих і наукових організації та установ, а також експертів і консультантів за місцем дослідження і розробки газових родовищ; 

- виступ з законодавчою ініціативою щодо вдосконалення законодавства в частині вилучення земельних ділянок для розробки родовищ вуглеводнів з метою максимального забезпечення прав та інтересів власників та користувачів цих ділянок, а також в частині забезпечення належних страхових відшкодувань юридичним та фізичним особам від екологічних ризиків, пов'язаних з геологічним вивченням та промисловою розробкою газових родовищ Олеської площі.

Як наголошується у зверненні, внесенням змін до Кодексу України про надра та Закону України «Про угоди про розподіл продукції», влада забрала в органів місцевого самоврядування право розпоряджатись природними ресурсами.

«Продовження існуючої практики вищого законодавчого органу та центрального органу виконавчої влади України, направленої на подальше системне відчуження місцевого самоврядування від процесів щодо розпорядження та визначення умов користування національними природними ресурсами несе в собі ризики громадського несприйняття та протистояння реалізації проекту розробки родовищ сланцевих газів на території Львівщини на умовах угод про розподіл продукції», - мовиться у зверненні.

Нагадаємо, 11 травня 2012 року на засіданні Кабінету Міністрів України було затверджено результати конкурсу щодо розробки Олеської площі родовищ сланцевого газу, який був проведений Міжвідомчою комісією з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції. 

Проти розробки газових родовищ Олеської площі активно виступає ВО "Свобода", про що нещодавно писали "Варіанти".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.