Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

картини

Прес-реліз,   Четвер, 10 вересня 2015, 18:36

У Львові презентують 150 картин з колекції Харківського музею

картини

У львівському музеї ім. А. Шептицького відбудеться відкриття виставки "Творці українського пейзажу з колекції Харківського художнього музею", приурочене до 150-ліття Митрополита Андрея Шептицького.

Про це повідомляє Громадська рада "Святий Юр".

Харківський художній музей вже вдруге презентує свою колекцію в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького. Цього разу львівському глядачеві буде представлено понад 150 творів харківських художників: Сергія Васильківського, Петра Левченка, Михайла Беркоса та Михайла Ткаченка, які є основоположниками харківської пейзажної школи.

"Розквіт пейзажного жанру в українському живописі останньої чверті XIX – початку XX століття на Слобожанщині – це феномен, значення якого виходить за межі суто художніх проблем. Він був зумовлений загальним прагненням української інтелігенції до пізнання душі народу і свої історичної долі", – йдеться у повідомленні.

Відтак, важливим стимулом для розквіту харківського художнього осередку стало осмислення національної самобутності як підгрунтя процесу відродження українського мистецтва. Харківські митці розвинули і підняли на високий художній рівень пейзажний живопис, збагативши його новими національними сюжетами, їх нетрадиційним трактуванням.

У відтворенні конкретної місцевості, достовірних форм і явищ природи вони використовували як традиції українського пейзажу, так і досягнення імпресіоністів у передачі кольору, світла, повітря, створюючи своєрідний пласт художньої культури.

Сьогоднішня колекція харківських пейзажистів кінця ХІХ – початку ХХ століття є однією з найцінніших в Україні та створює широкий простір для наукових досліджень як окремих митців, так і цілої епохи в культурі нашої держави – епохи українського національного відродження.

Виставка стартує 11 вересня о 15:00 год у приміщенні Національного музею імені Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.