Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицьке сміттєзвалище

grim.in.ua

П'ятниця, 11 вересня 2015, 12:53

Васюник підтримує жовківських депутатів щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища

Грибовицьке сміттєзвалище

Жовківська районна рада написала звернення народним депутатам, зокрема Ігорю Васюнику, щодо врегулювання однієї з найбільших екологічних проблем у Львівській області – Грибовицького сміттєзвалища.

Про це повідомила прес-служба народного депутата України Ігоря Васюника.

З проблемою функціонування Грибовицького сміттєзвалища Жовківська районна рада звернулася до Львівської обласної ради, Верховної Ради України щодо внесення змін в Закон України "Про відходи" Ст 35-1 "Вимоги щодо поводження з побутовими відходами", до Кабінету Міністрів України із клопотанням про включення до національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища, та виділення коштів на рекультивацію та поетапне закриття Львівського міського сміттєзвалища.

Також депутати райради вирішили звернутися до Львівської міської ради з проханням внести назви посад  працівників Львівської міськради, які будуть відповідати за кожний етап поетапного закриття та рекультивації міського полігону для захоронення ТПВ. Це дозволить органам місцевого самоврядування Жовківського району  виробити  стратегію і план дій по контролю за закриттям та рекультивацією  міського полігону для захоронення ТПВ.

"З 1959 року на території району на площі 40 га незаконно, без проекту, функціонує Львівське міське сміттєзвалище – захоронення токсичних відходів, яке стало найбільшим в Україні і одним з найбільших в Європі. Допустимий термін роботи такого об’єкту – 25 років, тобто в два рази перевищені допустимі законодавством терміни його функціонування. На звалищі складовано більше 2 млн. тонн токсичних відходів промислових підприємств Львова та 8 млн. тонн побутового сміття. Знаходиться Львівське сміттєзвалище поруч з міжнародною трасою Варшава-Львів-Київ", – йдеться у зверненні.

За даними Жовківської районної ради, внаслідок сміттєзвалища статистика захворювань мешканців Дублян, сіл Грибовицької та Малехівської сільських рад значно перевищує середні показники по району. Така ситуація зумовлює постійні протести мешканців навколишніх сіл, які найбільше потерпають від токсичних відходів.

Найбільшу екологічну небезпеку становлять витоки інфільтратів сміттєзвалища, у складі яких є солі токсичних важких металів. Стоки із сміттєзвалища течуть як під землю в сторону Львова, так і в долину перед звалищем, стікаючи в річку Малехівку, Полтву та Північний Буг. Сміттєзвалище віднесено до 100 найнебезпечніших об’єктів в Україні.

Незважаючи на те, що закриття сміттєзвалища неодноразово ставилось на порядок денний Львівською обласною, Жовківською районною, Дублянською міською, Грибовицькою і Малехівською сільськими радами, це питання так і не вирішене.

"Експлуатація сміттєзвалища здійснюється з систематичними порушеннями природоохоронного та санітарного законодавства. Не проведена державна екологічна експертиза, яка є обов’язковою для видів діяльності та обєктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку (ст.13.Закону України "Про екологічну експертизу"); не розроблений проект рекультивації та поетапного закриття сміттєзвалища; не визначено місце під нове сміттєзвалище, або будівництво сміттєпереробного заводу", – йдеться у зверненні.

На запит, який був надісланий Жовківській центральній районній лікарні щодо результатів моніторингу стану здоров’я мешканців Жовківського району, що проживають в районі прилеглому до сміттєзвалища, стало відомо, що показник поширеності захворювань тут набагато вищий від середньорайоннного.

"Якщо проаналізувати рівень поширеності захворювань по класах хвороб в селах Малехів, В.Грибовичі, М. Грибовичі та Збиранка за 2014 рік, то цей показник вищий від середньорайоннного по хворобах нервової системи, хворобах ока (в два рази вище), цереброваскулярних хворобах, хворобах органів дихання (в два рази вище), хворобах органів травлення (гастрити), хворобах шкіри, хворобах кістково-м’язової системи, хворобах сечостатевої системи інфекційних хворобах, особливо це характерно для с. Малехів, Збиранка та В. Грибовичі. Така ж тенденція спостерігалась і в попередні роки", – йдеться у повідомленні Жовківської лікарні.

Відтак, було запропоновано внести зміни до Ст. 35-1 Закону України "Про відходи" "Вимоги щодо поводження з побутовими відходами". Зокрема, заборонити проектування, будівництво та експлуатацію полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту грунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.