Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

продаж алкоголю

politnews.net

Прес-реліз,   Вівторок, 22 вересня 2015, 14:30

Васюник хоче змінити закон щодо обмеження продажу алкоголю

продаж алкоголю

У Раді зареєстрували зміни до закону щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу алкоголю.

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, столових вин. Його автор – народний депутат Ігор Васюник певний, що встановлені чинним законодавством обмеження та заборони, пов’язані із торгівлею алкоголем є недостатніми.

Наразі органи місцевого самоврядування приймають рішення про заборону продажу алкоголю в нічний час у місті. Однак вони не захищені законом і це дає можливість підприємцям оскаржувати такі рішення в суді, аби уникнути відповідальності. Новий закон зобов’яже підприємців дотримуватися правил торгівлі алкоголем, встановлених місцевою радою.

Зокрема, пропонується на законодавчому рівні надати повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати заборону на продаж алкоголю у визначений час доби в межах відповідної адміністративної території, а також притягувати до адміністративної відповідальності.

«Дослідивши європейський досвід, ми з’ясували, що подібні обмеження та заборони продажу алкоголю успішно діють у таких країнах як Латвія, Данія, Норвегія, Швеція, Швейцарія та інших. В нашій державі через прогалини в законодавстві відповідні рішення місцевих рад в судовому порядку часто скасовуються з ініціативи обурених підприємців. Тому, незважаючи на наявність судової практики, згідно якої рішення органів місцевого самоврядування щодо встановлення обмежень продажу алкоголю у нічний час таки залишаються в силі, є необхідність врегулювати вказані питання на законодавчому рівні шляхом надання органам місцевого самоврядування спеціальних повноважень встановлювати обмеження та передбачити відповідальність за їх недотримання», – пояснив Ігор Васюник.

Реалізація норм законопроекту сприятиме підвищенню ефективності заходів з обмеження продажу алкоголю в заборонений час, а також впливатиме на зменшення кількості злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння та дотримання правопорядку у громадських місцях.

Боротьба з надмірним споживанням алкоголю залишається і сьогодні актуальною. Адже, щороку в Україні через алкоголізм помирають понад 40 тисяч осіб. За рівнем споживання алкоголю наша держава займає одне з перших місць у світі. Також за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна посідає перше місце у світі за вживанням алкоголю серед дітей та молоді.

Додамо, на початку вересня на вимогу та звернення народного депутата, львів’янина Ігоря Васюника львівські правоохоронці провели вже другий рейд щодо торгівлі спиртним вночі та неповнолітнім. За результатами перевірок склали понад 18 протоколів про порушення. Депутатські звернення з вимогою посилити контроль за продажем алкоголю в заборонений час були скеровані до Міністерства внутрішніх справ України, Львівської міської ради, а також нової поліції Львова.

Нагадаємо, що 16 липня 2015 року помічники народного депутата Ігоря Васюника спільно з активістами Львівського молодіжного клубу провели рейд нічними магазина Львова щодо порушення заборони продажу алкоголю вночі.

Помічники нардепа Ігоря Васюника зробили контрольні закупки в 30-ти магазинах та МАФах в різних районах Львова. Результати виявились більш, ніж невтішними – в дев’ятьох з десяти магазинів продають алкоголь в заборонений час. Порушення зафіксували на відеокамери, а відзнятий матеріал разом із зверненнями з вимогою посилити контроль Ігор Васюник скерував міському голові Львова та начальнику міської міліції.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.