Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Анатолій Гриценко

Прес-реліз,   Четвер, 8 жовтня 2015, 15:25

Громадянська позиція не проходить до Львівської обласної ради?

Анатолій Гриценко

За результатами соціологічних досліджень, які оприлюднив КМІС, партія «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка може не потрапити до Львівської обласної ради.

Про це повідомляє ЛОО «Громадянська позиція».

Також, згідно з результатами соціології, під питанням подолання 5% бар’єру Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Свобода».

У розрізі електоральних вподобань на Західній Україні лідирує Політична партія «Блок Петра Порошенка – «Солідарність–УДАР» – 10,2%, ВО «Батьківщина» – 14,7%, «Об’єднання «Самопоміч» – 13,4%, ВО «Свобода» – 4,4%, Радикальна партія Олега Ляшка – 4,2%, Політична партія «Громадянська позиція» –3,4%. 

Окрім того 26,1% не визначились за кого голосуватимуть. Не будуть брати участі у виборах – 11,1%, Бюлетені мають намір зіпсувати 0,7%.

Як прокоментував результати соціологічного дослідження, оприлюдненого КМІС, політолог Геннадій Шипунов, потрібно зважати на специфіку проведення самих досліджень, адже коли вони охоплюють у розрізі кілька областей, то результат по конкретній області може розмиватися.

За його словами, партія може мати популярність на Львівщині чи у Львові дещо більшу, ніж в цілому по Західній Україні. 

Також не варто забувати про тих виборців, які у сучасних умовах ще не визначилися із своїми політичними вподобаннями. 

«Партії, які на межі подолання 5% бар’єру ведуть боротьбу саме за ці голоси. Партії мають стабільний електорат, який треба тримати в тонусі, але основна робота ведеться саме за голоси тих, хто ще не визначився, а їх достатньо багато», – наголосив Геннадій Шипунов. 

Він також зазначив, що варто розмежовувати соціологію політтехнологічну, коли виборців переконують цифрами, від внутрішньої партійної соціології.

«Соціологією часто маніпулюють, адже людина може відмовитись голосувати за тих, хто за результатом соціологічних досліджень вважається непрхідним. Інший тип соціології – це внутрішня партійна соціологія», – заяввив Шипунов.

За його словами, Радикальна партія Ляшка після корупційного скандалу у Верховній Раді може серйозно втратити на Львівщині. Стосовно «Громадянської позиції Гриценка», то за ними нема негативного шлейфу.

Зазначимо, що з 17 по 27 вересня 2015 року Київський міжнародний інститут соціології на замовлення клієнта провів всеукраїнське опитування громадської думки.

Методом особистого інтерв'ю опитано 2041 респондента, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму) за 4-ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн–ефекту 1.5) не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.