Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

http://www.portal.lviv.ua

П'ятниця, 6 липня 2012, 15:26

Використання адмінресурсу на Львівщині поки що не має системного характеру – Дащаківська

Незадовго до старту передвиборчої кампанії на Львівщині вже почали використовувати адмінресурс, проте системного характеру такі випадки не мають. Про це на сьогоднішньому брифінгу «Як унеможливити використання адміністративного ресурсу в мажоритарних округах Львівщини на парламентських виборах 2012 року?» заявила виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська.

 

Серед випадків використання адмінресурсу Дащаківська згадала про прецедент, коли голова районної адміністрації Самбірського району Іван Білак звернувся до своїх підлеглих з тим, аби вони забезпечили в у виборчій комісії людей, що просували б Партію регіонів.

«Спостерігаються і інші спроби сфальсифікувати, однак, якщо попередня була явно на користь кандидата (до речі, в цьому виборчому окрузі як потенційний кандидат розглядається Білак), спостерігаються і спроби співпраці кандидатів в народні депутати і міської влади на користь громади. Наприклад, в Жовківському і Золочівському районах, де на сьогоднішній день чітко визначені кандидати-фаворити, хоч передвиборча кампанія ще не почалась, (йдеться про Тараса Батенка і Тараса Козака), для латання бюджетних дір, навіть для того, щоб допомогти в приватних зверненнях громадян до органів влади, районні адміністрації, міський голова рекомендують напряму звертатися до кандидата. Очевидно, що існує певного роду неформальна домовленість, що влада підтримуватиме цього кандидата, якщо кандидат своєю підтримкою буде допомагати вирішити бюджетні питання. Ця практика стає щораз більш поширеною», - розповіла Дащаківська.

Крім того, Дащаківська повідомила про те, що статус  голови Дрогобицької РДА Михайла Стендака як потенційного кандидата на вибори до Верховної Ради породжує конфлікти з іншими кандидатами в народні депутати в цьому окрузі, такими як Ігор Курус та Михайло Задорожний. За словами Дащаківської, вони конфліктують публічно, на рівні ЗМІ, та, крім цього Стендак намагається застосувати будь-які засоби, аби перешкодити діяльності потенційних кандидатів.

«Ми зафіксували спроби, я чесно кажучи не думала, що після виборів 2004 року така ситуація може повторитись, коли керівники районних адміністрацій силовими методами розбудовують партійну структуру Партії регіонів». Це коли людей керівники змушують писати заяви на вступ до партії. Наразі я не можу сказати, що це відбувається дуже гостро, але у вигляді побажань це направду має місце», - наголосила Дащаківська.

На запитання журналіста, в якому саме районі Львівщини застосовуються такі методи, Дащаківська відповіла, що люди про це повідомляють пошепки і розголошувати цю інформацію вона не може.

Нагадаємо, 30 липня в Україні стартує Виборча кампанія з виборів народних депутатів України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.