Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Нацбанк

zn.ua

Вівторок, 13 жовтня 2015, 17:58

Нацбанк по-новому розраховуватиме окремі економічні нормативи

Нацбанк

З 11 листопада Національний банк запроваджує новий підхід до розрахунку окремих економічних нормативів.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Національний банк приняв постанову, яка передбачає новий підхід до розрахунку нормативів кредитного ризику та уточнений розрахунок нормативу достатності регулятивного капіталу (Н2).

Постанова набирає чинності з 11 листопада 2015 року.

Відтак, запроваджено зміну підходів щодо порядку врахування субординованого боргу, зокрема щодо норми стосовно призупинення сплати процентів у разі погіршення фінансового стану банку, що сприятиме інвестиційній привабливості та додатковій капіталізації банківської системи.

У повідомленні говориться, що новий підхід до визначення кредитного ризику передбачає включення активів за їх балансовою вартістю. Це дозволить банкам зменшити активні операції на суму сформованих за ними резервів. Крім того, це має позитивно позначиться на значеннях економічних нормативів кредитного ризику, а вивільнені гроші банки зможуть направити на кредитування.

Щодо розрахунку кредитного ризику, у постанові також визначаються умови для обліку грошового забезпечення (покриття) за наданими гарантіями, акредитивами для зменшення кредитного ризику. Це дозволить банкам розширити використання таких фінансових інструментів при наявності грошового забезпечення за ними.

Що стосується підходу до нормативу достатності регулятивного капіталу (Н2), то групу активів, які приймаються із ступенем ризику 0% доповнили активами, забезпечені державною гарантією.

Також постанова пропонує делегувати уповноваженій особі Нацбанку повноважень щодо прийняття окремих рішень, які раніше приймалися комітетом з питань нагляду, що спростить та прискорить відповідні процедури.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.