Прес-реліз,  19 жовтня 2015

Олег Баляш: Розвиток рідного краю – наша відповідальність

Олег Баляш, депутат Львівської обласної ради, банкір та управлінець, кандидат на посаду міського голови Львова.

Він схожий на "білу ворону" в когорті кандидатів "популістів", адже не роздає обіцянок змінити життя на краще знищивши корупцію, зробивши позитивні зміни чи зберігши країну.

Для нього існує один Львів, Львів де людей об’єднує проблема зубожіння, Львів у якому люди старшого покоління не можуть заплатити комунальні послуги, Львів відкритий для світу, але далекий від громади.

Сьогодні розмова з Олегом Григорійовичем про міські вибори, про команду однодумців та плани на майбутнє.

Олег Григорійович, чому Ви, успішна людина, вирішили йти на ці вибори? Адже вибори це і витрати і бруд. Навіщо це Вам?

Чесно кажучи, я дійсно вагався чи потрібно йти на виборчі перегони цієї осені. Це надзвичайно складні вибори, в країні війна, народ біднішає, економічне становище країни на грані дефолту, люди втомились, вони розчаровані.

Але Ви знаєте після того як я побував на Сході в зоні АТО, як поспілкувався з нашими хлопцями там, вирішив, що потрібно йти. Вони там глибоко розуміють процеси, які відбуваються тут у нас, на мирній землі. Вони живуть надією, що допоки вони захищають нас там – ми будуватимемо країну тут.

Чесну, справедливу, соціально відповідальну, країну їхньої мрії. Ми провели одну з ночей в окопі разом з бійцями. І знаєте, коли ти в таких умовах хочеться заради них перевернути гори, зробити все щоб їх мрія втілилась.

А чому ж з партією "Наш Край"? Чому саме ця сила?

Тому що це не популісти. Ми об’єднуємо тільки людей справи, успішних, які в своєму житті змогли створити підприємство, навчити студента, реалізувати соціальний проект.

Скільки вже часу можна обирати депутатів, які хіба говорять і приймають звернення. Я стою на позиції "депутат слуга народу", як би це банально не звучало. Дійсно ті хто у Верховній раді мають бути політиками, вони визначають політичний розвиток країни.

Депутати ж на місцях мають бути в першу чергу ефективними управлінцями, організаторами. Депутат повинен знати свій округ, повинен жити його проблемами, проблемами людей.

Окрім цього ми йдемо до децентралізації. Фінансові ресурси будуть на місцях, ми прийматимемо стратегічні рішення по економічному розвитку територій.

Хто це буде робити? Для цього потрібно системно розумітись на економіці, на фінансах, знати законодавство. Таких людей об’єднує Наш Край.

У наші партії більше 100 міських голів. Вони лідери своїх громад, їм довіряють люди. Саме вони будують Україну у своєму рідному краї. Не чекаючи що там в Києві вирішиться.

Для чого Вам посада міського голови?

Посада міського голови мені не потрібна. Мені потрібна можливість розвивати місто Львів. Розвиток рідного краю – наша відповідальність з цим гаслом я йду до виборця.

Відповідальний міський голова ніколи не розпочне ремонт доріг осінню коли люди виходять з відпусток, відповідальний міський голова заради власних політичних амбіцій не робитиме містян заручниками кредитів та політичних інтриг.

Відповідальність – це те чого бракує владі на всіх рівнях. Багато обіцяють, виграють вибори і забувають, що говорили. Я хочу щоб ми були друзями з львів’янами. І як кращі друзі довіряли один одному, говорили правду, радились і чули один одного, допомагали і підтримували в скрутний час.

Які реальні проекти Ви готові запропонувати львів’янам?

Перше це чиста вода. Вода – це здоров’я кожного містянина. Сьогодні ми п’ємо ледь не технічну воду. Ресурси міста з бюджету розвитку потрібно спрямувати на модернізацію системи водопостачання міста.

Друге – це чисте повітря. Нажаль місто часто має специфічний запах. Ніби якісь французи вивчають від чого він. Але ми і так розуміємо чому. Це наслідок безвідповідальної політики міських чиновників та особисто міського голови. Потрібно терміново ліквідувати джерела виникнення цього запаху. Притягнути підприємства в наслідок роботи яких він утворюється до відповідальності і заставити їх перестати труїти львів’ян.

Третій пріоритет більш локальний – це реконструкція лікарні на вул. Топольній. Люди добрі, та напевне кожен городянин побував там. Це ж жахливо. Потрібно терміново спрямувати кошти на оснащення цієї лікарні сучасним діагностичним, лікувальним обладнанням. Відремонтувати палати, закупити нові ліжка та матраци. Здоров’я городян важливіше ніж якісь фестивалі чи концерти.

Четверте – терміновий перегляд умов закупівлі газу комунальними підприємствами. Треба знизити тарифи на опалення та підігрів води, і зробити це за будь-яку ціну.

Це реально. Ми впровадили це у себе на підприємстві, купуємо газ, що видобувається українськими компаніями на території області і таким чином маємо вдвічі дешевше тепло. Люди платитимуть на  50% менше вартості тепла. А це вкрай важливо для всіх.  

Це на мою думку основні і пріоритетні завдання. Щоб їх реалізувати потрібна клопітка праця сотень людей, щоденний контроль і в першу чергу бажання думати про здоров’я та добробут людей.

Де на це взяти гроші?

Бюджет країни, бюджет області та бюджет міста – раз, допомога іноземців – два, вклад соціально відповідального бізнесу – три.

Я думаю багато підприємців готові будуть підключитись до таких проектів, але повинні бути прозорі і відверті умови виконання, а ще що вкрай важливо політики не повинні піаритись на таких проектах.

Дуже часто багато людей роблять допомагають, а потім приходять політики з власними медіа і показують це як власне досягнення. У бізнесу опускаються руки. Бізнес використовують просто. Так не можна. Потрібно відверто говорити громаді: "Ось ці люди допомагають місту, вони роблять свій вклад в наше спільне завтра, ми повинні знати і поважати таких підприємців."

Окрім походу на міського голову Ви перший номер у списку партії Наш Край. Хто в команді?

Це і о. Володимир Бачинський, секретар Львівського єпархіального управління, протоієрей УПЦ КП, військовий капелан; Віктор Іваницький, директор ТРК "Львівська хвиля" – № 13, найпопулярнішого радіо нашого міста; Віктор Чарноморський, безкомпромісний борець із корупцією міських чиновників, заступник редактора газети "Ратуша"; Олеся Гінайло, менеджер з управління персоналом одного із набільших платників податків Львова та Львіщини ТзОВ "Актіон Україна"; Сергій Підгородецький, генеральний директор авіакомпанії "Атлас-Джет-Україна"; Микола Кушнірчук, лікар-хірург Клінічної лікарні Львівської залізниці; Віктор Жук, заступник директора  ТзОВ "Росан-Глобал" – складової частини одного із найбільших роботодавців Західної України групи компаній "Росан"; Михайло Новак, заступник генерального директор одного зпровідних платників податків міста та області ТзОВ НВП "Гетьман"; Наталія-Ольга Палій, головний лікар Клінічної лікарні Львівської залізниці; Юрій Скуратівський, начальник  Війського-медичного клінічного центру Західного регіону, де лікують українських героїв – учасників Антитерористичної операції на сході країни; Галина Софінська, директор Львівської української приватної гімназії; Олег Гарас, тренер-викладач  дитячої спортивної школи ФК "Карпати".

На жаль всіх не зможу тут назвати. Нехай мене вибачать. Але підтверджу Вам ще раз раніше сказані слова. Ці люди надзвичайно всі поважні і досвідчені. Усі вони відбулись, як спеціалісти в тій чи іншій галузі. Їм не потрібно вчитись, щось робити для людей.

Вони це роблять кожен день. Вони – професійні люди, які поряд з нами кожен день. Я прошу усіх львів’ян підтримувати їх на округах. Обирайте відповідальність та досвід.

Обирайте справи, а не слова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.