Реклама,  21 жовтня 2015

Антикорупційний митний форум – діалог між бізнесом та митницею

17 жовтня у Львові на стадіоні "Арена Львів" відбувся Антикорупційний митний форум, організаторами якого є Антикорупційна служба України та Центр Запобігання та Протидії Корупції.

На заході учасники обговорювали питання корупції на митниці та шляхи її подолання, а також привідкрили завісу тіньових контрабандних схем, що функціонують на кордонах України.

Один з організаторів форуму Володимир Мартиненко, голова Центру Запобігання та Протидії Корупції, привітав присутніх вступним словом та побажав плідної праці всім учасникам форуму.

«Митниця є тим майданчиком, з якого починається Україна для інвесторів та іноземців, адже саме через неї вони проїжджають на терени нашої держави. Корупція є перепоною, що заважає нашій країні рухатися вперед. Економічну стабільність та розвиток України неможливо уявити без інтеграції бізнесу в європейський вимір, активізації ділових партнерських відносин та поглиблення міжрегіонального та міжнародного співробітництва.

Діяльність митниці буде ефективною лише тоді, коли вона відповідатиме закликам бізнесу. Тому ми вирішили провести цей захід, який спрямований, насамперед, на розвиток діалогу між бізнесом та митницею з метою обговорення  всіх наболілих питань, а також під час дискусії ми спільно напрацюємо оптимальну модель взаємодії. Маю надію та впевненість, що разом ми подолаємо усі негаразди, а українська економіка набере тих масштабів динаміки та якості, якої очікує від неї українське суспільство та весь цивілізований світ», – зазначив Володимир Мартиненко.

Після привітання організаторів виступали доповідачі, а саме:  Костянтин Лікарчук – екс-заступник голови ДФСУ; Микола Катеринчук – народний депутат України ІV – VII скликань, лідер Європейської партії України; Олег Барна – народний депутат України; Андрій Андрейків – перший заступник начальника Волинської митниці ДФС; Андрій Антонищак – народний депутат України; Олег Вавровський – начальник Рівненської митниці ДФС; Микола Голомша – екс-перший заступник Генерального прокурора України; голова спостережної ради «Оксі Банку», кандидат на посаду міського голови Львова Олег Баляш та інші.

Ростислав Замлинський, в.о. заступника голови Львівської ОДА, зазначив, що дуже знаковим є те, що така подія як Антикорупційний митний форум відбувається на Львівщині, адже цей край завжди був в авангарді змін та реформ.

Також він наголосив, що було досягнуто певних домовленостей і незабаром на Львівщині запрацює регіональне відділення Національного антикорупційного бюро України, а також повідомив, що Львівщина є в тому експерименті, який запроваджений згідно ініціативи Президента України, де 50% від перевиконання митних надходжень будуть скеровуватися на ремонт та будівництво доріг, які є на території Львівської області, а перший транш вже надійшов.

Учасники форуму висували свої пропозиції щодо реформування митної галузі. Також пролунали пропозиції розбудови чесної незалежної митниці окремо від ДФС.

Окрім цього, було запропоновано, для успішної роботи митниці, взяти за основу вже перевірену закордонну модель та застосувати на теренах нашої країни, а саме: нову систему управління, нову структуру, чіткі критерії і процедури, які є основними складовими нової системи.

На заході також обговорювали проблеми у роботі митних брокерів. Учасники форуму змогли ознайомилися з проблемами бізнесу в площині операцій з розмитненням, було піднято «скандальні» питання з заниженням митної вартості у Львівській та інших митницях.

Голова спостережної ради «Оксі Банку», кандидат на посаду міського голови Львова Олег Баляш зазначив, що: «Головними проблемами митниці є контрабанда, митні платежі та швидкість оформлення як індивідуального транспорту так й перевізників».



Костянтин Лікарчук, екс-заступник голови ДФСУ, у своєму виступі зазначив: «Протягом чотирьох місяців на посаді я усвідомив, що система митної справи в Україні є фактично повністю корумпована. З діючою владою внести позитивні зміни в цю систему важко, адже вважаю, що вони перебувають в такому стані, як українці відчували себе декілька віків – не розуміють, що це їхня держава, а також не розуміють, що їм тут жити, а кожен день їх перебування при владі – це певне грошове вираження, яке вони кладуть собі в кишеню. На мою думку, потрібно робити наступні дії: по-перше, громадськість повинна оцінити всі проекти та реформи і донести до парламенту, що такі зміни країні не потрібні. По-друге, необхідно розробити власний варіант реформ, який потрібно впроваджувати. Нам необхідно мати як податкову, так і митну службу, це все повинно відбуватися в контексті загальної реформи оподаткування».

Микола Катеринчук запропонував свої шляхи щодо подолання корупції, зокрема відзначив, що перш за все потрібно оновити владу, провести дійсно незалежний, під контролем громадськості конкурс, а також наголосив, що найважливішим питанням є питання мотивації, а саме: люди, які йдуть працювати на митниці повинні бути забезпеченими, адже якщо вони не бачать свого майбутнього в соціальному плані, не мають певних гарантій, то мало що можна зробити в питаннях ефективності роботи митниці.

Доповідач форуму Віктор Берестенко, заступний генерального директора АМЕУ, розповів власну думку про Антикорупційний митний форум. «Багато  людей зібралося сьогодні на цьому форумі, а це є свідченням того, що насправді є проблеми на митниці і у фіскальній системі. Ці проблеми досить серйозні як для бізнес-спільноти, так і для усіх громадян України. Я сподіваюся, що наша влада зверне увагу на цей форум, і, цим самим, розпочне радикальні дії. Адже діючий начальник ДФС не веде жодних діалогів з бізнесом. Складається враження, що він або зовсім не володіє ситуацією, або сам очолює цю корупційну машину», – наголосив Віктор Берестенко.

Учасник форуму Ірина Чуба, заступник директора ТОВ «Укр-Волнат», розповіла, що у неї інколи виникає бажання покинути бізнес, адже умови виживання просто нестерпні. Проте такі заходи як Антикорупційний митний форум потрібні, щоб почалися зміни, а бізнес-спільнота могла ефективно функціонувати.

Володимир Мартиненко, голова Центру Запобігання та Протидії Корупції, розповів про те, як виникла ідея створення такого форуму та про подальший розвиток цього заходу.

«До нас було багато звернень від представників малого та середнього бізнесу, які працюють з митницями. Відтак, ми вирішили провести Антикорупційний митний форум.  На сьогодні ситуація з митницями виглядає дещо комічною. Всім відомо, що ця структура є корумпованою. Існує проблема з так званою тарифною сіткою – системою диференціювання вартості розмитнення  певного товару в різних областях, яка дозволяє розмитнювати певні товари там, де це найбільш вигідно.

У наших планах проведення таких форумів в Києві, а також в Одесі, де є проблема корупції, адже через велику кількість портів на територію України за один день  товарів завозять набагато більше ніж, на приклад, у Львівську область за один місяць. В результаті цього форуму ми хочемо створити резолюцію, за допомогою якої ми б всі разом взяли під контроль розслідування фактів корупції», – відзначив Володимир Мартиненко.

фото: Серж Бобра

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.