Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Президент

bfm.ru

П'ятниця, 13 липня 2012, 09:53

Завершено переговори щодо делімітації морської ділянки кордону та Керченської протоки між Україною та Росією

12 липня у Ливадії (Ялта) президенти України та Росії Віктор Янукович та Володимир Путін підписали спільну заяву про делімітацію морських просторів в Азовському та Чорному морях, а також у Керченській протоці, в якій зазначено, що "сторони вважають важливим здійснити делімітацію морських просторів в Азовському та Чорному морях, а також у Керченській протоці, в дусі дружби, добросусідства та стратегічного партнерства, з урахуванням законних інтересів обох держав".

У документі також зазначено намір сторін забезпечити співпрацю в Азово-Керченській акваторії, зокрема стабільну роботу та розвиток Керч-Єнікальського каналу шляхом створення українсько-російської корпорації з керування цією судноплавною артерією.

Упродовж переговорів українська сторона наполягала на збереженні в Керченській протоці кордону з Росією, що існував за часів Радянського Союзу, але висловлювала готовність піти на компроміс у господарських питаннях.

Глава МЗС України Костянтин Грищенко заявив, що українська сторона запропонувала провести кордон акваторією Керченської протоки відповідно до тих рубежів, які були зафіксовані на ще радянських картах і які визначали адміністративний кордон між Українською РСР та РРФСР за радянських часів. Водночас Київ під час переговорів не відмовлявся від ідеї спільної експлуатації цього каналу на паритетних засадах.

У свою чергу Росію такий підхід не влаштовував, і позиція Москви зводилася до того, що адміністративний кордон існував на картах лише візуально, і цей розподіл не мав під собою ніякого юридичного підґрунтя.

Лунали під час переговорів й ідеї щодо розподілу Керченської протоки на так звані "зони відповідальності".

Джерело: Інтерфакс 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.