Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

http://tsn.ua

Вівторок, 17 липня 2012, 12:52

Українська влада дискримінує потерпілих у Скнилівській трагедії – Дмитро Гудима

Напередодні десятої річниці Скнилівської трагедії потерпілі та їх адвокати розповіли під час сьогоднішньої прес-конференції про розслідування цієї справи, дискримінацію потерпілих зі сторони держави та наміри відстоювати свої права у Європейському суді з прав людини.

У ході розслідувань трагедії було, як запевняють потерпілі та їх юристи, чимало непрозорих моментіві. Обурив жертв авіакатастрофи і той факт, що в аналогічній ситуації, коли українські військовослужбовці стали причиною авіакатастрофи літака Ту-154, який здійснював рейс Тель-Авів-Новосибірськ, Україна добровільно виплатила потерпілим компенсацію у розмірі 200 тисяч доларів за одного загиблого.

Натомість жертви потерпілі Скнилівської трагедії через суди отримували грошові компенсації. Кошти на відшкодування жертвам авіакатастрофи таки виплатили, але теж непрозоро відбувалась ця процедура.

Хтось став інвалідом 1-ї групи у наслідок аварії і отримав компенсацію у розмірі всього 10 тисяч гривень, а були випадки, коли потерпілому з травмами середньої важкості призначали компенсацію у розмірі 250 тисяч гривень.

Сьогодні захисники жертв Скнилівської трагедії звернулися до Європейського суду з прав людини з цією справою.

«Ми очікуємо, що впродовж року, цілком можливо, заявники отримають позитивне рішення Європейського суду на їхню користь, в якому, крім самого факту визнання прав заявників порушеними з боку України, їм буде присуджена певна справедлива сатисфакція. Ми припускаємо, що у даній ситуації мала б бути така сатисфакція, яка відповідає тій, яка була сплачена добровільно ізраїльським і російським громадянам за фактом смерті людей на борту літака, що був збитий органами влади України» – розповів Дмитро Гудима, представник потерпілих в Європейському суді з прав людини, координатор ГО "Гармонія та порядок".

Не погоджуються жертви авіакатастрофи з вироком суду щодо винуватця подій. За рішеням суду сьогодні відбуває покарання за цю трагедію тільки командир екіпажу Су-27 Володимир Топонарь.

Як зазначив сьогодні під час прес-конференції Стефан Козак, потерпілий, керівник ГО "Скнилівська трагедія", він не раз розмовляв з засудженим і не вважає, що це тільки його вина, а у першу чергу керівництва повітряних сил України, керівництва країни.

Світлана Хилюк, адвокат, представник потерпілих у національних судах і в Європейському суді з прав людини додала, що під час подібних авіа-шоу потрібно було забезпечити 10 рівнів захисту безпеки глядачів, чого не було зроблено у день трагедії.

Нагадаємо, 27 липня 2002 року на летовищі у Скнилові поблизу Львова під час авіа шоу відбулося падіння літака СУ-27УБ. У результаті загинуло 77 людей, серед яких 28 – неповнолітні. Загалом постраждала 241 особа, з яких 83 – діти.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.