Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Партія регіонів

Середа, 18 липня 2012, 18:25

Львівські регіонали закликали опозицію не спекулювати на мові (ВІДЕО)

Сьогодні депутати місцевих рад Львівщини від Партії регіонів звернулися до громадськості та своїх політичних опонентів із закликом не спекулювати на темі української мови у передвиборчій агітації. Заяву зачитав голова фракції Партії регіонів у Львівській облраді Ігор Грещук, - повідомляє прес-служба ЛОО Партії регіонів. 

 

"Депутати місцевих рад Львівщини від Партії регіонів виступають за утвердження української мови, її всебічний розвиток та популяризацію. А вимога депутатів Львівської обласної ради припинити членство у Партії регіонів у зв'язку із прийняттям Верховною Радою України Закону «Про засади державної мовної політики» суперечить Конституції України. 

Єдиною державною мовою в Україні є українська мова і її статус закріплено у Конституції, - сказанно у заяві. 

«Ми виступаємо категорично проти передвиборчого піару на темі української мови представниками так званої опозиції. Адже саме завдяки опозиції, яка підтримала включення відповідного законопроекту до порядку денного сесії, стало можливим прийняття мовного закону», - заявив голова фракції ПР у Львівській облраді. Водночас він закликав громадськість Львівської області не піддаватися на провокації так званих опозиціонерів, які руками простих людей намагаються порушувати громадський спокій, перекриваючи дороги та блокуючи працівникам державних установ доступ до місць праці.

«Ми глибоко переконані, що запереченням та приниженням інших мов та національностей, ми не досягнемо розвитку та процвітання української мови. Тому ми закликаємо наших колег – депутатів місцевих рад Львівської області спільно працювати над популяризацією нашої рідної державної української мови, а не над запереченням прав нацменшин. Для цього закликаємо колег-депутатів віднайти кошти у місцевих бюджетах для суттєвої підтримки на Львівщині українського книговидання, ЯКІСНОГО (!) українського кінематографу, продюсування та ротацію україномовних естрадних виконавців та їх пісень в ефірах загальноукраїнських та іноземних каналів», - відзначив Ігор Грещук.

За його словами, прийнятий 3 липня 2012 року Верховною Радою України Закон України «Про засади державної мовної політики» передбачає, що на всій території України використовується одна державна мова - українська. І тільки там, де люди вважають рідною мовою іншу, одночасно з обов'язковим (підкреслюємо!) використанням державної, вони зможуть використовувати свою рідну мову. У Законі про мови детально прописані сфери, в яких має використовуватися виключно державна мова. При цьому Верховна Рада закріпила право представників національних меншин вчитися і звертатися до державних установ на своїй рідній мові. Однак робити це можна лише там, де компактно проживають ці національні меншини. Тобто слід розуміти, що кримські татари не звертатимуть на своїй мові, до прикладу, до Львівської обласної ради – вони мають повноваження на власній мові звернутися лише до органів державної влади на місцях.

«Багатомовний принцип використовують 86 країн світу зі 193, тобто майже половина. Багато із цих держав мають розвинуту економіку, а добробут людей у них набагато вищий за наш із Вами. Закон України «Про засади державної мовної політики» повністю адаптований до норм Європейської хартії регіональних мов, метою якої є «захист і розвиток історично регіональних мов і мов національних меншин у Європі». Оскільки ми декларуємо прагнення до вступу у Європейський Союз, то маємо адаптувати своє законодавство до вимог ЄС», - зазначив Ігор Грещук під час прес-конференції.

На його переконання, мовне питання в нашій країні – це глибоко політична піар-акція. «І що ближче до виборів, опозиціонери шукатимуть в інших законах теми для власної самореклами. Не мова розколює Україну, це роблять маніпулятори-політики. Адже люди як розмовляли українською, російською чи польською, так і розмовлятимуть надалі. І жодні закони рідної мови не змінять», - наголосив Ігор Грещук.

Він відзначив, що вимога припинити членство у Партії регіонів та тиску на депутатів відповідних фракцій у місцевих радах у зв'язку із прийняттям мовного закону суперечить Конституції України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.