Прес-реліз,  16 червня 2016

Мапа проблемних підприємств Львова

Через шпарини в законі та сумнівні економічні схеми місто втрачає мільйони гривень.

У Львові створено інтерактивну мапу проблемних підприємств. Зараз мапа налічує п'ять заводів-руїн, які займають площу 30,9115 га, а деякі з них не сплачують у бюджет Львова ні копійки.

Лише через ці підприємства місто щороку втрачає 5,5 млн. гривень.

"Будь-яке підприємство на території міста, чи воно має у власності, чи в постійному користуванні, чи в оренді земельну ділянку, має сплачувати податок, плату за землю", – повідомила Вікторія Довжик, депутат Львівської міської ради "Об'єднання "Самопоміч", член постійної комісії ЛМР з питань комунальної власності.

Залежно від форми власності, усі підприємства повинні сплачувати 3% за оренду чи земельний податок – 1%.

По кожному із цих об'єктів депутат спільно з юристами вивчає фактичний стан справ згаданих суб'єктів господарювання, причини занепаду та шукає варіанти вирішення цієї ситуації.

Одним з таких варіантів є проведення інвентаризації занедбаних земельних ділянок для подальшого залучення інвестора чи використання в інтересах громади міста.

Одне із промислових кладовищ – "Львівський виноробний завод" на Погулянці.

Розвалені стіни, занедбана територія – тепер це лише притулок для бездомних та наркоманів. Про те, що тут колись було успішне підприємство, свідчать хіба залишки етикеток та мозаїка на стінах. Та все ж цінною залишається земля – майже 3,5 га паркової зони. Підприємство оголошують банкрутом, а процедура ліквідації та реалізації майна може тривати роками.

"Коли питання заходить в юридичну площину і довго не вирішується, то це дуже часто пов’язано з тим, що стикаються інтереси декількох людей. Вони борються не за приміщення, вони борються за земельну ділянку, на яких вони розміщенні", – пояснює Вікторія Довжик.

Депутатка переконана: такі території у середмісті мають бути прибутковими та поповнювати міську казну. "Маємо на меті допомогти власникам, залежно від потреби, знайти інвестора, покупця, потенційного партнера", – каже Вікторія Довжик.

На її переконання, зацікавлені знати реальну ситуацію також і мешканці міста, адже часто вони скаржаться до міської влади і запитують, коли буде наведено порядок на занедбаних територіях.

"Тому що турбуються за дітей, адже некомфортно жити поруч з такими об’єктами, які часто стають притулками для бомжів і наркоманів. Час від часу ми чуємо про нещасні випадки на таких територіях, що, на жаль, найчастіше трапляються з підлітками", – пояснила депутатка.

Також інформація, розміщена на мапі проблемних підприємств, буде корисною для органів влади і місцевого самоврядування.

"Зокрема, аби уникнути ситуацій, коли недобросовісні власники, подаючи документи, що вже не відповідають дійсності, намагаються під гаслом "розвитку виробництва" отримати у користування земельні ділянки тощо", – каже Вікторія Довжик.

А головна мета ініціативи – аби ці території перейшли зі стадії руйнування в стадію розвитку.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.