Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Президент

gromtv.net

Понеділок, 30 липня 2012, 19:06

Янукович підписав закон про ОСАЦВ

  Президент України Віктор Янукович 30 липня підписав закон  "Про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ)". Про це повідомляє прес-служба Президента України.

 

Нагадаємо, закон був прийнятий в цілому ще 15 березня ц.р., проте 7 квітня президент Віктор Янукович ветував його вперше, зажадавши вилучити із закону норми, проти яких виступали великі страховики, зокрема, про втрату контролю над страховими резервами. Однак і в документі, прийнятому 17 травня, Янукович знову знайшов недоліки.

Президент зажадав виключити із закону норму про те, що в момент реєстрації та перереєстрації в автовласників повинен бути чинний поліс ОСАЦВ. "Законом суттєво ускладнюється порядок реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів шляхом введення додаткової обов'язкової вимоги - наявність укладеного договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власника наземного транспортного засобу. Зазначена вимога не відповідає крокам ВР, Кабінетом міністрів до спрощення порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів", - йшлося в пропозиціях Президента.

Норма, проти якої виступив президент, носить технічний характер, як відзначали учасники ринку. Як писав "Коммерсант-Украина" з посиланням на заступника голови правління однієї із страхових компаній, "до реєстрації автомобіля покупець не є його власником, і у нього не виникає майнового інтересу в страхуванні своєї відповідальності".

Також Янукович не погодився з тим, що Державна автомобільна інспекція (ДАІ) повинна здійснювати контроль за наявністю договорів ОСАЦВ не тільки при складанні протоколів про порушення ПДР і оформленні матеріалів ДТП, але й під час проведення реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів. "Це не що інше, як покладання на підрозділи міліції невластивого їм завдання, - йшлось в пропозиціях Президента. - Основні завдання міліції визначені ст. 2 закону "Про міліцію", і до них належить забезпечення безпеки дорожнього руху, а не контроль за наявністю договорів ОСАЦВ". Тому введення вимоги про наявність такого договору "істотно ускладнить порядок реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів".

Відтермінування закону було вигідне страховикам, бо віддаляло дату набрання чинності закону, який чітко прописує розміри виплат постраждалим по здоров'ю, але не містить прямого дозволу підвищувати тарифи ОСАЦВ.

Верховна Рада України прийняла відповідний закон з пропозиціями Президента 5 липня.

Джерело: РБК

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.