Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

прибудинкові лічильники

Львівгаз

Середа, 6 липня 2016, 13:27

Львівгаз просить переглянути надання субсидій через неекономне використання газу

прибудинкові лічильники

Львівгаз вважає, що система субсидій стимулює споживачів Львівщини до надмірного використання газу.

Про це повідомила прес-служба ПАТ «Львівгаз».

Як заявили у підприємстві, за підсумками опалювального сезону споживачі Львівщини, які отримували державну допомогу, в середньому використовували вдвічі більше газу, аніж ті, хто її не отримував.

Окрім того у «Львівгазі» наголошують, що механізм надання субсидії негативно позначається на якості обслуговування клієнтів, адже підприємства залишаються без обігових коштів для фінансування своєї діяльності.

«На сьогодні у Львівській області державною допомогою користуються 45,7% побутових споживачів. Незважаючи на збільшення ціни блакитного палива майже у шість разів, ця категорія не поспішає економити дорогий ресурс», – зазначили у «Львівгазі».

Впродовж опалювального сезону 2015-2016 рр середнє споживання газу в тих, хто отримав субсидію, становило 645 куб.м. у місяць на одне домоволодіння, в той час як споживачі без субсидії використовували 340 куб. м.

«Розраховані органами соціального захисту субсидії на газ часом вдвічі перевищують реальне споживання. Такий механізм державної допомоги не сприяє економії ресурсу. Споживачі намагаються випалити увесь газ, на який надана субсидія, щоб в подальшому її не зменшили. При цьому, деякі з субсидіантів взагалі не оплачують за спожите блакитне паливо навіть частку обов’язкового платежу», – вважає перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.

Також у І кварталі 2016 року, незважаючи на досить теплу зиму, використання газу в побуті збільшилося майже на 5%.

«Ми завжди рекомендуємо споживачам оформлювати субсидії, щоб мати змогу оплачувати за дорогий енергоресурс. Але сьогодні недосконала система надання допомоги не захищає інтереси ані споживачів, ані держави. Вона лише провокує надмірне споживання газу, а надавачам послуг загрожує втратою платоспроможності», – додав Павло Сербан.

За його словами, якщо в подальшому систему субсидіювання не буде приведено в нормальний стан, до кінця року дефіцит обігових коштів ПАТ «Львівгаз» досягне 400 млн грн. Відтак, підприємство не зможе профінансувати ремонт та заміну газопроводів, закупівлю лічильників для безкоштовної програми, забезпечити роботу АДС та виплату заробітної платні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.