Варіанти,  14 липня 2016

Дрони львівської екології

Дрони допомогли львівським екологам усвідомити масштаби екологічних проблем регіону.

Аерозйомка дроном екологічно небезпечних об'єктів, вперше проведена в рамках проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини", допомогла екологам і громадськості візуалізувати, а отже усвідомити масштаби екологічних проблем регіону.

Про це заявив голова екологічної комісії Львівської облради Андрій Білоус 13 липня у виступі на презентації результатів проекту.

У межах проекту протягом року були проведені три навчання для журналістів і студентів: з керування дроном, написання екологічних розслідувань і мультимедійних історій.

"Підготовлено 6 операторів дрон-зйомки, близько 50 студентів і журналістів отримали знання з вирішення екологічних проблем Львівщини та написання лонгрідів", – розповіла керівник проекту Ірина Марушкіна.



Волонтери проекту здійснили 18 експедицій на екологічно небезпечні об'єкти Львівщини з метою проведення дрон-зйомки та збору матеріалів для написання репортажів на екологічну тематику: Новий Розділ,  Грибовицьке сміттєзвалище і гудронні озера (4 виїзди), Дрогобицький район (річки Стрий і Бистриця), Жовківський, Сколівський, Старосамбірський, Жидачівський і Дрогобицьке райони  (місця рубок лісів),  Добротвірська ТЕС, очисні споруди ЛКП "Львівводоканал" (2 виїзди), газопровід "Львівтрансгаз", місто Борислав (озокеритові хвости), Червоноградський кам'яновугільний басейн, Львів (автомобільний трафік).

Експерт проекту Віталій Майборода розповів про проблему варварських вирубок лісу на Львівщини і навів факти, які свідчать про корупцію під час лісозаготівель, які здійснюються в регіоні.



Депутат Дублянської міськради Ігор Іванюк у своєму виступі розказав про те, як дрон-зйомка допомогла у висвітленні екологічних проблем Грибовицького сміттєзвалища.



Депутат Жовківської райради Ігор Муравський, натомість, зупинився на темі ліквідації наслідків витоку води з гудронних озер на Грибовицькому сміттєзвалищі.



Депутат Новороздільської міськради і волонтер проекту Анатолій Шалаєв розповів про те, як громада міста намагається не допустити вивезення сміття зі Львова на територію колишнього державного підприємства "Сірка".



Експерт Віталій Мазур розповів про свою участь в проекті в частині висвітлення теми дорожнього трафіку у Львові і екологічних наслідків збільшення кількості автомобілів в місті.  



На завершення зустрічі волонтер проекту Юрій Семашко представив карту "Дрон-відео екологічно небезпечних об'єктів Львівщини".

Нагадаємо, проект "Дрон-погляд на зони екологічного лиха" завершує свою роботу 27 липня.

Проект покликаний активізувати журналістів, громадськість і владу  Львівщини на вирішення екологічних проблем регіону, який є транскордонним.

За результатами експедицій було скеровано 28 офіційних запити в органи державної влади і місцевого самоврядування, а також правоохоронні органи. Відкрито 1 кримінальну справу.

Результати експедицій були обговорені з експертами на круглому столі "Дрон-погляд на екологічні проблеми Львівщини", який відбувся  у грудні 2015 року, а також представлені в квітні 2016 року на міжнародній конференції у Торуні (Польща) та школі для журналістів в Івано-Франківську.

Волонтерами проекту було створено 10 мультимедійних історій, опублікованих на сайті ІА "Варіанти" і на блогерських платформах.

У рамках проекту також була проведена модернізація сайту ІА "Варіанти", зокрема, створено редактор лонгрідів.

Учасники проекту протягом року надали консультації журналістам регіональних і загальноукраїнських видань щодо екологічних проблем Львівщини, допомагали громадським активістам і політикам в роботі по фіксації екологічних проблем дроном.

Матеріали проекту також були використані рядом інших ЗМІ для створення репортажів  про екологічні проблеми регіону.

Проект реалізовано  за підтримки Freedom House за кошти Міністерства закордонних справ Норвегії.

Партнерами проекту виступили ІА Варіанти, департамент екології Львівської ОДА, Товариство "Зелений хрест". А також кафедра нових медій ЛНУ ім . І.Франка.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.