Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Грибовицьке сміттєзвалище

Середа, 20 липня 2016, 15:06

Міськрада не оприлюднює проекту рекультивації сміттєзвалища – юрист

Грибовицьке сміттєзвалище

Наразі його досліджують у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Сьогодні на прес-конференції керівник юридичного відділу Міжнародного Благодійного фонду "Екологія-Право-Людина" Олена Мелень-Забрамна пояснила, що досі не оприлюднено детального проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

«Пан Голець та органи місцевого самоврядування повинні показати громадськості фінансовий, технологічний, екологічний аспекти, проекту рекультивації. Вони мусять переконати громадськість у тому, що це найбезпечніший варіант, який мінімізує вплив на екологію», – наголосила юрист.

Вона повідомила, що БФ "Екологія-Право-Людина" зробив запити до Міністерства регіонального розвитку, будівництва ти житлово-комунального господарства, у відповіді на який йдеться про те, що Міністерство не отримувало проекту рекультивації та будівництва сміттєпереробного заводу. Разом з тим було подано міськрадою проект комплексного вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами у місті Львові. 

«Однак що туди закладено – невідомо. Тобто чи є там передбачено облаштування нового полігону, сміттєспалювального заводу, чи нема. Зараз цей проект опрацьовується у Мінерегіонбуді, оскільки саме це Міністерство є тим органом, з яким співпрацює з Європейським інвестиційним банком, який може вкласти кошти у рекультивацію сміттєзвалища», пояснила Олена Мелень-Забрамна.

Ольга Мелень підтвердила, що у 2003 році Міністерство екології видало наказ, що усі проекти, що стосуються екології повинні проходити громадське обговорення. Вона додала, що рішенням №565 Львівська міська рада розробила схему саніатрного очищення Львова, яка мусить бути у кожному місті, який також слід публічно обговорити на громадських слуханнях.

Олена Мелень-Забрамна також прокоментувала ситуацію довкола визнання Грибовицького сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації:

«Така проблема вимагає значних коштів, в тому числі з резервного фонду держбюджету. До того ж для вирішення цієї проблеми будуть спрощені тендерні та дозвільні процедури для закупівлі обладнання державою. Ніхто не говорить і про те, що у зоні впливу проживають люди, яких, можливо, доведеться відселити.»

"Екологія-Право-Людина" також проаналізував недопущення працівників Державної екоінспекції на сміттєзвалище, за результатами якого зробили такі висновки:
«Ми промоніторили судовий реєстр, зокрема судові рішення за останні 5 років. І зауважили, що ЛКП "Збиранка" намагалось постійно оскаржити, відбитись від державних інспекторів. Оскаржувала приписи, накази інспекції, нараховану суму екологічних збитків. ЛКП мало ніби якийс імунітет, індульгенцію від перевірок державних органів».

Юрист додала, що пресдтавники БФ "Екологія-Право-Людина" готові проконтролювати виконання обіцянок чиновників щодо підготовки сміттєзвалища до рекультивації.

Нагадаємо, вчора начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець заявив, що у серпні розпочнуть підготовку сміттєзвалища до рекультивації.

Фото Львівського прес-клубу

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.