Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицьке сміттєзвалище

Вівторок, 6 вересня 2016, 18:10

Дотепер жодна громада Львівщини не погодила будівництво сміттєпереробного заводу

Грибовицьке сміттєзвалище

Кілька відповідних ділянок вже знаходили, втім місцеві громади категорично відмовили у спорудженні такого заводу на своїх землях.

Про це сьогодні кореспонденту Варіантів повідомив голова постійної комісії з питань екології та природних ресурсів Львівської облради Андрій Білоус.

"Громади Львівщини не сприймають навіть можливості побудови сміттєпереробного заводу на їхніх землях. Як тільки влада знаходить ділянку, яка технологічно відповідає всім вимогам під спорудження, громадська думка збурується, і така ідея взагалі не знаходить підтримки серед населення. Вже виникало кілька таких випадків, тож наразі питання ділянки залишається відкритим. На жаль, це є досить великою проблемою сьогодні", – розповів Андрій Білоус.

За його словами, місцеві жителі навіть не є достатньо проінформаними щодо того, як виглядатиме і функціонуватиме завод із переробки твердих побутових відходів.

"Ті, хто пропонує спорудження такого заводу, мають перед очима провідні європейські зразки, до прикладу, сміттєпереробний завод, що стоїть у центрі Відня. А в громади все навпаки: вони відразу уявляють ще одне Грибовицьке звалище із відповідними наслідками його діяльності. Тож вирішити цю проблему можна лише шляхом переговорів та інформування людей, даючи їм конкретні цифри та конкретні гарантії", – пояснив Андрій Білоус.

Втім, як зазначає голова екологічної комісії, ділянку під сміттєпереробний завод потрібно знайти протягом наступних кількох тижнів, адже вивезення відходів із міста та збільшення кількості стихійних звалищ на Львівщині стали головною екологічною проблемою. 

Нагадаємо, на початку липня Львівська міськрада запропонувала спорудити сміттєпереробний завод на 40 га землі, які належать до території Яворівського полігону.

Зазаначимо, ще на початку червня депутати Яворівської райради звернулися до Львівської облради з пропозицією розміщувати сміття зі Львова на території Яворівського полігону. Втім її депутати відхилили. 

Ділянка, що, за словами посадовців мерії, підходить під спорудження заводу,належить Міністерству оборони.

А 26 серпня більше сотні мешканців прилеглих до Грибовицького сміттєзвалища сіл перекрили трасу на Рава-Руську поблизу готелю «Варшава».

Вони вимагали у міського голови Львова Андрія Садового долучити комісію, яка складається з представників громадськості, до контролю за діяльністю львівського полігону твердих побутових відходів. Якщо цього не станеться, то протестувальники пообіцяли перекрити трасу на Київ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.