Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

Варіанти

Вівторок, 7 серпня 2012, 13:46

Поляки фінансують реставраційні роботи у Храмі Святих Петра і Павла

Нещодавно у Храмі Св. Петра і Павла було завершено проведення фотограмметрії – фіксації усіх стінописів з використанням комп'ютерних технологій. За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, дані роботи проводились за кошти з бюджету Малопольського воєводства Польщі та польського Міністерства культури.

Як розповіла Лілія Онищенко під час сьогоднішньої прес-конференції, серед першочергових робіт – укріплення стінопису на найскладнішій ділянці на південній наві храму. Саме на цій частині стіни збережено фрагмент зображення храму Святих Петра і Павла і Львова, за словами Лілії Оніщук, цей розпис ще можна відновити.

Реставрації потребують й інші частини церкви, зокрема дах і фасад, для цього потрібні значні кошти. У процесі переговорів з представниками Міністерства культури Польщі було підписано декларацію про пошук коштів на реставрацію.

З міського бюджету цього року було виділено невелику суму – всього 200 тисяч гривень. Меценатів також ще немає. 

Щодо виконання самих реставраційних робіт, то буде залучено студентську молодь, зокрема студентів з Варшави, Кракова, а також з Львівської академії мистецтв.

Настоятель храму отець Андрій Хомишин запевнив, що фінансування польською стороною певних реставраційних моментів не несе загрози у подальшому передачі храму іншій громаді.

Нагадаємо, Храм Святих Петра і Павла було відкрито 6 грудня 2011 року, до цього часу протягом 65 років тут знаходилось книгосховище. Даний храм – пам'ятка архітектури 17 століття, одна з найбільших культових будівель Львова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.