Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

Трансформатори

maps.google.com

Прес-реліз,   Вівторок, 8 листопада 2016, 16:17

Львівобленерго обговорить заміну трансформаторів

Трансформатори

Завтра відбудеться обговорення питання заміни комплектних трансформаторних підстанцій зразка 1908 року на сучасні.

Про це повідомила прес-служба "Львівобленерго".

У міжвоєнний період у Львові було встановлено приблизно 50 КТП зразка 1908 року. Спочатку це були однокорпусні трансформаторні підстанції. В 1920-х роках, коли  зросло споживання електроенергії у місті, їх модифікували.

Відтак, малопотужні трансформатори з сухою ізоляцією, довелося замінювати на потужніші - з олійною ізоляцією. Великогабаритне обладнання  вже не вдалося вмістити в одному корпусі КТП. То ж поряд з існуючими корпусами ТП, де залишили високовольтне та низьковольтне розподільне устаткування, у 1930-тих роках почали встановлювати додаткові корпуси. Після ІІ світової - КТП старого зразка стали поступово замінювати новими. Сьогодні залишилось 11 таких корпусів.

 

Адреса

К-ть корпусів

ТП-6

пл. Соборна, 7

2

ТП-158

вул. Шевченка, 87

1

ТП-12

пл. Св. Юра, 5

2

ТП-82

вул. Пекарська, 52

2

ТП-97

ріг вул. Замарст. - Б. Хмельницького

2

ТП-165

вул. К. Левицького, 17

2

У них частково продовжує працювати обладнання з відкритими струмоведучими частинами, що унеможливлює їх подальшу експлуатацію та є небезпечним. Відтак Держенергонагляд зобов’язав ПАТ «Львівобленерго» замінити КТП зразка 1908 року на сучасні підстанції, які відповідатимуть вимогам ПУЕ (правилам улаштування електроустановок) і будуть безпечними для працівників та мешканців міста.

Енергетики самостійно намагались підібрати найбільш оптимальний варіант зовнішнього вигляду, технічних характеристик обладнання та вимог до підстанцій такого типу. За взірець було взято аналоги польських міських КТП, які мають вигляд стовпа для оголошень. За задумом інженерів на початку ХХ ст. КТП повинні були ставати функціональною частиною міського простору, без акценту на тому, що це електричне обладнання. Однак, зважаючи, на суспільний інтерес – в ПАТ «Львівобленерго» вирішили долучитись до громадських обговорень і почути думку львів’ян, як все ж має виглядати КТП (з урахуванням, всіх стандартів та вимог).

До слова, ПАТ «Львівобленерго» має намір зберегти одну із КТП у вигляді експонату під відкритим небом. Наразі розглядаються варіанти, хто робитиме реконструкцію, де буде розташована експозиційна КТП і коли саме вона буде відкрита для огляду. Інше демонтоване обкладання також передаватиметься в Музей електрифікації Львівщини, який також невдовзі планують відкрити енергетики.

Участь в обговоренні візьмуть:

  • Марія Кравченко, завідувач Музею історії електрифікації Львівщини ПАТ «Львівобл-енерго»;
  • Андрій Крижанівський, фахівець Музею історії електрифікації Львівщини ПАТ «Львів-обленерго»;
  • Лілія Онищенко-Швець, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради;
  • Наталія Красюк, комерційний директор ТзОВ «Електросвіт».

Модератор:

Богдан Шумилович, керівник проекту «Міський медіа архів», Центр міської історії

Обговррення відбудеться 9 листопада о 17 годині у Першій львівській медіатеці за адресою: м.Львів, вул.Мулярська,2а.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.