Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Розкопки на площі Теодора

Понеділок, 5 грудня 2016, 15:30

У центрі Львова розкопали кладовище

Розкопки на площі Теодора

Львівські археологи на площі Святого Теодора натрапили на частину давнього цвинтаря, за попередніми відомостями, з XVIII ст.

Про це повідомляє прес-служба НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України.

За припущенням істориків тут було прицерковне кладовище, яке відоме ще з XV ст.

"Археологічні дослідження на площі ми розпочали у середині листопада. Наразі, окрім давнього кладовища, нам також вдалось виявити давньоруський об’єкт орієнтовно XIII століття. Знахідки княжих часів – це вже хороша традиція для цієї частини міста. Варто згадати про наші дослідження по вул. Веселій, Сянській, Долинського. Розкопки останніх років дають нам вагомі та переконливі відомості про існування Львова у княжу добу. Також одним із виявлених під час досліджень об’єктів є залишки бруківки ХІХ століття", – розповідає керівник археологічної експедиції Микола Шніцар.

Археологічні дослідження на площі Святого Теодора, що в центральній частині Львова, проводять фахівці Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України на замовлення Львівської міської ради. Роботи планують закінчити до кінця цього року.

Як розповіли у коментарі Варіантам археологи, знайдено три поховання. Кістяки лежать у землі без трун. Особистих речей також не виявлено, на думку археологів, це захоронення незаможних людей. 

Довідка: за словами археологів, відомостей про площу Святого Теодора не так багато. Перші пов’язані зі згадкою про дерев’яну церкву Святого Теодора від 1453 року. Припускають, храм був тутще з давньоруського часу, однак переконливих підтверджень цієї гіпотези наразі немає. У 1783 році було проведено ревізію церков і через невелику парафію її розібрали, а храмову ікону передали до церкви св. Миколая. Вже пізніше тут була облаштована площа, на якій виникла торговиця, так звана Стара Тандета, яка існувала у ХІХ ст.

Фото Варіантів

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.