Зміст статті

13 грудня 2016Іван Волапюк

Звітуй сабантуй

Формати звітів депутатів та депутаток перед виборцями за рік діяльності у Львівській обласній раді.

19 листопада минув рік від початку натхненної праці депутатів Львівської обласної ради VII скликання.

Однак Львівська облрада досі не ухвалила рішення про звітування депутатів, яке чітко визначає термін, коли депутат повинен подати відомості про час і місце проведення звіту, обов'язкове оприлюднення графіків проведення депутатських звітів, а також самих текстів, аби кожен охочий міг ознайомитись із тим, що зробив конкретний депутат.

Тому у розділі "Звіт депутата про проведену роботу" сайту Львівської облради є лише архіви звітів за 2010-2011, 2012, 2013 і 2014 роки (неповні).

Те, що Львівська облрада не ухвалила рішення, яке  регламентує звітність депутатів, мабуть, більшість народних обранців зрозуміла як "на сесії не проголосували – значить, можна і не звітувати".

Дев'ять політичних партій,  представлених у Львівській облраді, також не особливо переймаються тим, як працюють їхні депутати: на офіційних сайтах не розміщено практично жодного звіту.

Отож, з огляду на таку байдужість із боку тих, хто найбільше має бути зацікавленим у висвітленні добрих справ депутатів, ми втратили надію знайти відповідь на запитання: скільки ж депутатів облради прозвітували станом на середину грудня? Тож ми вирішили обмежитись якісним аналізом звітів депутатів, чия діяльність уже потрапила в поле нашого зору завдяки активності в соцмережах.  

Нагадаємо, це 17 депутатів: Парасковія Дворянин, Іван Собко, Роман Кізима, Галина Бордун, Юрій Огоновський ("Самопоміч"); Петро Жукровський (УКРОП); Олександр Ганущин, Михайло Задорожний, Степан Рак (БПП); Андрій Дума ("Народний контроль"); Андрій Тягнибок, Олег Панькевич, Руслан Кошулинський ("Свобода"); Тетяна Бей, Володимир Гірняк, Уляна Дорош ("Громадянська позиція"); Юрій Візняк (Радикальна партія).

Нам вдалось зафіксувати факт звітування 8 депутатів: Олександр Ганущин, Парасковія Дворянин, Роман Кізима, Галина Бордун, Тетяна Бей, Володимир Гірняк, частково Уляна Дорош та Юрій Візняк.

Звітів депутатів від "Свободи", УКРОПу, БПП та "Народного контролю" (саме тих депутатів, які увійшли до нашого топу) ми не побачили.


Звіт депутата повинен містити "відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу". Закон України "Про статус депутатів місцевих рад"

Самопоміч

Парасковія Дворянин звітувала разом із депутатами-однопартійцями Романом Кізимою, Тарасом Вервегою і Михайлом Сидоровичем на спеціально організованому заході, який відвідали чимало журналістів.

У цей же день на офіційному сайті "Самопомочі" з'явилась публікація, в якій коротко подали тези виступів кожного депутата, а на Youtube завантажили відео виступів кожного.

Парасковія Дворянин опублікувала свій звіт також у власному блозі на zaxid.net під назвою "Роби, що зможеш". 

Парасковія Дворянин

Звіт Парасковії Дворянин – це доволі пафосна сповідь жінки про те, як їй довелося боротись із безхребетною гідрою корупції у коридорах Львівської обласної ради, і яку вона насправді подолати не може, тому робить, що може, тобто допомагає людям.

Сама собі в актив Дворянин зараховує принципову відмову підписувати "дерибан" коштів (220 мільйонів гривень) з Державного фонду регіонального розвитку, запровадження постатейного розпису обласних програм, недопущення тотального розпродажу майна, яке належить громаді, встановлення на території шкіл Львівщини спортивні майданчики, а також реалізацію програми мікропроектів на 99%.

Роман Кізима

Роман Кізима головною перемогою вважає старт антикорупційного напрямку в роботі комісії з питань депутатської діяльності та етики, яку він очолює. За словами депутата, комісія здійснює антикорупційну експертизу проектів рішень.

"На одному з останніх засідань, всупереч зауваженням комісії, депутати підтримали проект рішення про розгляд обласних програм. Декілька його статей мають відвертий корупціогенний характер, зокрема, не передбачено точних переліків об'єктів під фінансування. Таке рішення закладає ручні механізми розподілу коштів, що у демократичній країні не припустимо. Тому це рішення я оскаржуватиму у суді", – розповідає Роман Кізима.

До власних плюсиків Роман Кізима зараховує громадянину Роману Кізимі напрацювання антикорупційної програми, розробку нового регламенту ради, який, як він стверджує,  унеможливлює маніпуляції з порядком денним і кількаразові голосування за проекти рішень із метою їх "протягування".

Щоправда, при цьому він забуває згадати про порушення, до яких вдалися депутати під час формування самих постійних комісій.

Попри такі титанічні зрушення тектоніки Львівської обласної ради депутат Кізима визнає, що в обласній раді кількість рішень, які йому не вдалося прийняти, значно переважає, а відсутність досвіду поки не дозволяє йому вголос заявити про серйозні результати антикорупційної роботи.

Галина Бордун

Галина Бордун звітувала на комунальному ТБ. Тут її чекав сюрприз, адже представник Радикальної партії Олега Ляшка для участі в передачі "Фракція" не з'явився.

Отож у Бордун для звіту виявилось чимало зайвого часу, який вона використала для піару партії і франкції "Самопоміч".  Заступниця керівника фракції "Самопоміч", член освітньої комісії облради поділилась із глядачами власними думками щодо того, як має змінитись Львівщина завдяки діяльності "Самопомочі", про конкурс мікропроектів та скандал навколо нього.

Говорила вона і про опорні школи, інтернетизацію шкіл, шкільні автобуси, а також про ОТГ, перспективні плани тощо. Бордун також зазначила, що раніше кожне засідання комісії з питань освіти було нетривалим, оскільки в облраду надходило дуже мало звернень.

Але, за її словами, за рік часу вдалося налагодити комунікацію з освітніми закладами, які тепер активно співпрацюють із комісією та надсилають чимало запитів.

Та говорячи про все це, вона говорила про себе як про члена фракції, тобто більше наголошувала на тому, що вдалося зробити спільними силами "Самопомочі", а не її власними.

Громадянська позиція

Заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк прозвітував про свою роботу у партійній газеті "Громадянська позиція" (тираж 10 тис. екземплярів).

Варіанти також відшукали відеозвіт партії за рік перебування в Львівській обласній раді на Youtube. У виступі Володимира Гірняка немає конкретної інформації про те, що йому вдалося зробити для жителів його виборчого округу.

Володимир Гірняк

Гірняк нараховує собі такі бонуси: запуск Prozorro, запровадження процедури конкурсів на керівників комунальних закладів, прийняття програми розвитку лісового господарства і звільнення з посад лісників-корупціонерів, а також програму мікропроектів.

До того ж, він пообіцяв знайти інвестора під сміттєпереробний завод, і врешті перетворити нашу область на флагмана розвитку України.

Уляна Дорош

Уляна Дорош, голова фракції "Громадянська позиція" та співкоординаторка депгрупи об'єднання волонтерів учасників АТО, встигла розповісти, що за минулий рік її діяльність у Пустомитівському районі була зосереджена на трьох напрямках: соціальному захисті учасників АТО та їхніх сімей, встановленні дитячих і спортивних майданчиків, вуличного освітлення на окрузі.

Проте більш розлогої звітності від депутатки Уляни Дорош, окрім цього відеоролика, ми не знайшли.

Тетяна Бей

Тетяна Бей, крім звітування у партійному ролику, оприлюднила на своєму офіційному сайті текст повного звіту із описом всіх справ, які вдалося втілити в життя протягом року.

Також, як повідомляють соцмережі, депутатка роздала виборцям звіт у поштові скриньки та відзвітувала на одній із зустрічей з ними.

У своїй депутатській діяльності Тетяна Бей зосередилась на 6 ключових напрямках: розвитку мікрорайонів Рясне та Брюховичі, допомозі воїнам АТО, охороні здоров'я, формуванні нової еліти України, досягненнях у межах роботи в комісії культури, а також вказала навіть підвищення власної кваліфікації.

Звіт Бей позитивно відрізняє від інших звітів детальний перелік заходів, які вдалося втілити саме у її виборчому окрузі.

Зокрема, встановити металопластикові вікна у двох школах, освітлити вулиці та облаштувати пішохідні переходи через заліничні колії, активізувати комунальні служби Львова для вивезення сміття і вчасного прибирання, фінансово підтримати юних футболістів тощо.

 

Тож на відміну від інших депутатів облради, які звітували або досить поверхнево, або від імені всієї фракції, Тетяна Бей продемострувала зорієнтованість, у першу чергу, на вирішення проблем, що виникають у її виборчому окрузі.

А це, безперечно, виправдовує сподівання громади та додає депутатці авторитету в очах жителів Рясного та Брюхович.

Протягом року Бей була соціально активною, про що свідчать численні гуманітарні допомоги в зону АТО, закупівля медобладнання для реабілітації демобілізованих бійців та медзакладів Львівщини.

Також депутатка долучилась і до розвитку сучасної молоді, фінансово підтримуючи наукові конференції та академії лідерства при ЛНУ ім. І. Франка.

Бей не обмежується лише депутатською діяльністю. Згідно з її звітом, вона продовжує навчатися та підвищувати свій рівень кваліфікації.

Як ми вже раніше зауважували, Тетяна Бей дуже активно веде свою Facebook-сторінку, яку використовує не лише для інформування про власну депутатську діяльність, а й як майданчик для комунікації зі своїми виборцями.

Тож не дивно, що навіть у звіті вона нагадує громаді, що найактуальнішу інформацію можна знайти і у соцмережі. Кожний із пунктів звіту проілюстровано фото- чи відеозвітом в соціальних мережах.

БПП

Голова Львівської облради Олександр Ганущин провів активну інформаційну кампанію щодо звіту про свою роботу.

Розпочалась вона з виступу у Львівському прес-клубі, а на наступний день Олександр Ганущин також опублікував блог-звіт на Zaxid.net.

І на сайті Львівської облради можна знайти презентацію з інфографікою, що описує рік роботи львівських депутатів.

Звіт Ганущина також розміщено в районних газетах, звісно, без позначки "реклама", озвучено в програмі "Топ тема" на "Першому Західному".

Олександр Ганущин

Звіт Ганущина є добре структурований, візуалізований та збалансований.

Розпочинається він з кількісних показників роботи: скільки відбулось пленарних засідань, засідань профільних комісій та скільки було прийнято рішень.

Далі йдуть пріоритети в роботі: курс на призначення керівників комунальних закладів, підприємств винятково шляхом відкритого конкурсу, застосування системи закупівель ProZorro, оприлюднення та громадське обговорення проектів найважливіших рішень.  

Наступний розділ – досягнення, яких є аж сім: зосередження на інтересах місцевих громад, розвиток інфраструктури області, створення ОТГ, допомога армії та вирішення соціальних питань учасників АТО, налагодження співпраці з Луганщиною, вирішення екологічних проблем Львівщини, вихід на новий рівень у міжнародному співробітництві.

І завершують звіт основні цілі обласної ради на 2017 рік: зростання енергоефективності, ефективне управління комунальним майном, збільшення ефективності конкурсу мікропроектів.

Разом з тим у звіті голова Львівської облради зовсім не говорить про власні ініціативи, сприяння при вирішенні конкретних питань чи навпаки, про проблемні аспекти в роботі.

Саме через це вилизаність та правильність його звіту наостанок залишає занадто солодкавий післясмак, хочеться якоїсь самокритики чи самоіронії. Адже всім відомо, що на пленарних засіданнях Львівської облради завжди є моментики скандалів, інтриг та кулуарних домовленостей.

РПЛ

Юрій Візняк із Радикальної партії Олега Ляшка прозвітував за рік депутатської діяльності наприкінці листопада через львівські ЗМІ.

Звіт написано не від імені Юрія Візняка, а від третьої особи. У ньому міститься багато цифр, які мали би продемонструвати активність роботи, проте, здається, депутат сприйняв кількісні характеристики надто буквально.

Юрій Візняк

Зокрема, можна побачити довгі переліки питань, які ухвалювали на комісії культури, головою якої і є Юрій Візняк.

Також на розгляд громаді подано розлогий список звернень як депутата, так і комісії, яку він очолює, перераховано 34 культурні заходи, в яких він був задіяний, однак не вказано в якій якості. До всього цього додано перелік із точними датами коментарів, які давав депутат львівським ЗМІ, участі у брифінгах, телепередачах.

Але багато що просто не вмістилось у звіт, бо його невідомий автор резюмував: "Безумовно, що свій внесок у покращення життя і добробуту українців Юрій Візняк применшує. Та з кожним роком збільшується чисельність прихильників у радикалів. Звісно, від такої самовідданої роботи таких депутатів облради, як Юрій Візняк інакшого результату не буває".

Серед позитивних аспектів можна виділити те, що протягом 2016 року депутат надав матеріальну допомогу 150 громадянам, а також підтримав мораторій на експорт необробленого лісу.

Підсумки

Попри фрагментарність масиву аналізу звітів депутатів за перший рік діяльності, можемо констатувати деякі тенденції.

По-перше, абсолютна більшість звітів не прив'язана до виборчих програм депутатів і партій, які вони представляють. Виняток складає звіт Олександра Ганущина, побудований на його обіцянках як голови облради.

Останнє значно ускладнює їхній аналіз і системне розуміння депутатської роботи, особливо в частині виконання конкретних передвиборчих обіцянок.

Депутати у звітах роблять наголос на командну партійну роботу, де-факто перетворивши свої індивідуальні звіти на змагання партійних брендів. Як наслідок, уникаючи незручних запитань, депутати воліють спілкуватись із виборцями не напряму, а за посередництва ЗМІ.

Серед проаналізованих 9 звітів лише один – Тетяни Бей – містить не загальну, а конкретну інформацію про вирішення реальних проблем.

А даремно, адже депутатам облради не варто забувати, що вибори за відкритими списками передбачають не лише голосування за партійний бренд, але й за персональне рейтингування кандидатів за списками.

Виборців загальними здобутками складно переконати в ефективності їхнього представника у владі.

Автор: Іван Волапюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.