Зміст статті

9 січня 2017Андрій Бондаренко

Поки Ви їли олів'є та кутю

Огляд найцікавіших новин культури, суспільства та науки першого тижня 2017 року.

Аби Ви не хвилювалися, що за святами пропустили щось важливе, Варіанти зібрали для усі новинні цікавинки перших днів нового року.

Сигнали з космосу

Фото: Gemini Observatory/AURA/NRC

Колектив американських астрономів виявив джерело регулярних радіосигналів із космосу. Раніше вченим вдалося зауважити незрозумілі радіохвилі, які не зникали, як завжди, а повторювались знову і знову. Тепер вони зафіксували точку, з якої вони надходять – далека карликова галактика у сузір’ї Візничого, віддалена від нас на три мільярди світлових років.

Науковці припускають, що сигнали мають природне походження. Їх можуть спричиняти, приміром, нестандартні процеси у надрах нейтронної зірки, утвореної вибухом супернової, або ж поки непередбачені особливості чорної діри, пояснює працівник Корнельського університету Шамі Чаттерджі.

Втім, будь-які "природні" пояснення цього феномену поки що потребують додаткових уточнень та вивчень, оскільки виходять за межі нашого розуміння космічних процесів. Тож, попри небажання вчених вбачати у сигналах ознаки діяльності якоїсь позаземної цивілізації, така можливість все ще залишається – поки вчені не доведуть протилежне.

Головне, що повторюваність сигналів створює умови для ретельного вивчення феномену.

Їжотренди 2017

Фото: Alex Lau

Впливове американське видання Bon Appetit, що спеціалізується на культурі їжі, оприлюднило список нових трендів у харчуванні на 2017 рік. Минулорічні хіти – тости із авокадо чи брюссельська капуста опиняються за бортом Інстаграму, а на цьогорічний кулінарний майданчик впевнено виходить інша капуста – цвітна, у будь-якому приготуванні.

Роль напою року пророкують італійському трав'яному лікеру Amaro. Його традиційно випивають після обіду задля кращого травлення, але схоже, що тепер йому не уникнути почесного місця у різноманітних коктейлях.

Харчові спеціалісти теж очікують повернення класичних піццерій із вісімдесятих років – картаті червоно-білі скатертинки, сецесійні лампи Тіффані, газована вода у напівпрозорих червоних пластикових склянках. А також, доволі пухкі коржі, якими можна наїстися.

Окремим трендом стає замовлення ресторанної їжі відразу в офіси, тож очікується бум інтернет-сервісів, які займаються доставкою ексклюзивних обідніх страв. На походи у ресторани вже немає часу.

Ace Tee: десяті – нові дев’яності

Новорічним відкриттям у поп-музиці стала німецька реперка Ace Tee. Як вірно зауважує видання The Fader, відчути харизму її аренбі можна навіть без знання німецької мови. Особливий шарман виконавиці приховується в тонких наслідуваннях кращих зразків жанру із дев'яностих років.

Наш новий орган

Фото: qz.com

На тлі новорічних випробувань для наших шлунково-кишкових трактів науковці оголосили про існування ще одного органу у нашій черевній порожнині. Детально вивчивши складки брижі, що підтримує кишки в тілі, вчені вирішили, що вона заслуговує на звання окремого повноцінного органу, а не лише придатку черева, як вважалося раніше.

Новий статус брижі означає не лише зміну кількох сторінок у підручниках та довідниках, а й більш адекватний підхід до розуміння особливостей функціонування шлунково-кишкового тракту.

Різдвяна пісня

Різдво – знакова пора для українців, тож вітчизняні музиканти мудро використовують її для привернення уваги до себе. Серед таких тематичних релізів Варіанти обрали найкращий – пісня "Замовкає весь світ" від модних інді-рокерів The Elephant:

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.