Зміст статті

26 лютого 2017Андрій Бондаренко

Український соул # 4

Забутий наступними поколіннями грув української естради

Варіанти продовжують треклист забутих, несподіваних та грувистих треків української естради.

Продовжуємо солодку працю мисливців за маловідомими музичними перлинами. 

Отже, вмикаємо гучніше:

ВІА Кобза "Прогулянка"

Прекрасний зразок вітчизняного переспіву модних у 1960-х роках бразильських ритмів від чи не найбільш українських ВІА-психоделістів. Хлопці з Кобзи демонструють чудові професійні навики і умудряються практично без швів зіграти класичну боса-нову з характерними українськими ледь не бандурними "кантрі-нотками". 

ВІА Смерічка "Ти на землі – людина"

Українські естрадники аж ніяк не були такими забитими, як видається тепер. Вони успішно тримали руку на пульсі світових тенденцій і намагалися не відставати, одночасно, формуючи суто свій, український поп. Ось ще один недооцінений експеримент з поєднання модного і "нашого".

Варто просто уявити  у достатньо модний звук епохи загального переходу на синтезоване звучання смерічківці вирішили вкласти слова високого класика Володимира Симоненка. 

І видали чудовий результат, вписавши укранський національний гуманізм у контекст глобальної емансипації та пост-хіпівського пропагування цінностей "миру-любові-поваги". Відчувається, що Симоненко теж був афро.

ВІА Водограй "Несла дівчина воду"

Проникливо, фанково, народно. Ще один приклад вражаючого перекидання мостів між українським та афро-звучанням.

Щоби було якби Джеймс Браун вирішив заспівати оту загальновідому "Несе галя воду"? Ось, можете почути. Справжній етно-брейк, здатний розворушити навіть поціновувачів Грандмастера Флеша у золотих сімдесятих. І переклад фанкових кличів типу Yeah, C'mon, Check it out! на рідну солов'їну - Ану хлопці веселіше, Тррр-ї-їх-ха-а! Ну ж бо! Йой-йой!

Володимир Луців "Верба"

Готовий титульний хіт для ще не знятого блокбастера про українського Джеймса Бонда. Вивезений німцями з Івано-Франківщини у Німеччину, Володимир Луців не загубився на чужині, а став справжньою поп-зіркою. У 1961 році він виграв Євробачення для Англії. Але й не забував рідну музику − сьогодні Луців більш відомий як бандурист.

Тетяна Кочергiна "Любовi Цвiт"

Мало забійного українского фанку? Ось ще. Треба слухати самим, поки підприємливі росіяни презентують його на Захід під маркою Soviet. "Знову пісня лине і чарує світ"! Під таке не гріх і джойнта скрутити...

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.