Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Global Shevchenko

jaga-lux.livejournal.com

Прес-реліз,   Четвер, 2 березня 2017, 15:00

Українці роблять фото та селфі до Дня народження Тараса Шевченка

Global Shevchenko

В Україні та серед українців закордоном набирає популярності флешмоб "Global Shevchenko", який громадські організації "Ukrainians" та "Батьківщина Молода" влаштували до Дня Народження Тараса Шевченка.

Мета флешмобу – вшанувати пам’ять великого Кобзаря, показавши пам’ятники встановлені по всьому світу та Україні, що свідчить про його визнання та любов українців. На сьогоднішній день до флешмобу вже долучилось близько 1000 учасників з 19 країн світу та 67 населених пунктів України.

"Цим флешмобом ми хочемо показати українцям та світові, що Україна дуже багата країна: багата своєю творчістю, своїми традиціями, культурою та діячами. Показати те, що Україною варто пишатися, а такі генії як Тарас Шевченко мають бути прикладами для кожного. І, звичайно ж, ми хочемо наголосити на тому, що Тарас Шевченко є культурним діячем світового масштабу, таким самим, як Гете, Шекспір, Вольтер чи Сервантес", – розповів один із організаторів флешмобу Сергій Митрофанський.

Правила флешмобу дуже прості: необхідно до 8 березня зробити фото або селфі біля пам’ятника Тарасу Шевченку, опублікувати його на офіційній сторінці флешмобу у Facebook, а також на своїх сторінках в соціальних мережах, обов’язково вказавши хеш-тег #GlobalShevchenko, країну та місто, де зроблено фото.

9 березня о 16:00 у різних містах України та Європи біля головних пам’ятників Шевченку відбудеться одночасне читання вірша "В казематі" (Мені однаково, чи буду). Планується, що це буде найбільше одночасне читання Шевченка в історії. Попередньо підтверджено, що такі читання відбудуться в Ризі, Києві, Одесі, Луцьку, Івано-Франківську, Рівному та інших містах.

"Ми обрали для читання вірш "В казематі", бо, на нашу думку, саме він найкраще передає дух флешмобу. Часково він передає сум діаспори, яка була змушена емігрувати з України, і вже на чужині плекала Шевченка та його творчість, возвеличувала його в пам’ятниках по всьому світу. З іншої сторони, у вірші йдеться про час, коли Україну роздирали на частини, що дуже схоже на сьогодення. Ну і в кінці вірш приводить до висновку, що не можна бути байдужим до своєї держави та до подій, що в ній відбуваються. А саме це нам сьогодні й потрібно", – розповів координатор флешмобу Олексій Захарченко.

Нагадаємо, що загалом в Україні та світі встановлено 1385 пам'ятників Кобзареві, з них 1256 – в Україні та 129 – за кордоном у 35 країнах. Це – найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури. В Україні найбільше пам'ятників встановлено на Прикарпатті.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.