Оля Вишня,  17 серпня 2012

Оля Кійковська: Пласт додає впевненості

Цього року українській скаутській організації «Пласт» – 100 років. З нагоди ювілею, в Україні відбуваються різноманітні святкові заходи. Уже цієї суботи у Львові відбудеться великий з'їзд пластунів зі всього світу.

Про урочистості з нагоди ювілею Пласту «Варіантам» розповіла старша пластунка та заступник коменданта ЮМПЗ (Ювілейна міжкрайова пластова зустріч) Оля Кійковська.

Олю, як відзначають 100-ліття Пласту в Україні?

З приводу 100-ліття Пласту впродовж останніх двох років у нас відбулося 7 проектів і кожен з них мав свою специфіку. Один з них називався Марафон «100 заходів по всій Україні».

DSC00794

Кожен пластун у своїй області, у своїй країні міг створити свою акцію. Наприклад, було організовано виставку пластових листівок. У Львові вона проходила у Музеї Грушевського.

Відбувся пейнтбол-турнір, Листопадовий зрив – це змагання між пластунами. Були інтелектуальні змаги, спортові змаги всі були сфотографовані зі знаком 100 і зараз разом розміщенні на пластовому порталі.

Другою, не менш важливою, акцією є блог до 100-ліття Пласту. Там висвітлена наша історія, туди долучаються як маленькі, так і старші пластуни.

Третій проект – 100 добрих справ. Кожен пластун своїм вчинком може долучитись до святкування і зробити добрий вчинок. Ми ходили в сиротинці, проводили майстер-класи з дітками, був тиждень здачі крові, відновлення садиби і схилів Дніпра, і ті всі акції назбируються і висвітлюються на іншому сайті.

Четверта акція – святкування Дня першої пластової присяги. 12 квітня цього року до Львова з'їхалися пластуни зі всієї України.
Ми мали загальний вимарш, спільну молитву у церкві Юра, відкрили три пам'ятні таблиці засновникам Пласту.

Ще одним проектом є Свято весни. Це виїзд за межі міста, де відбуваються змагання між пластунами. І завершує цей весь цикл акцій ювілейна пластова зустріч, яка відбудеться вже завтра. Вона складається з двох частин.

Найперше було організовано 28 таборів різного спрямування. У цих таборах перебуває 1000 пластунів зі всієї України і 200 з різних країн світу.

Друга частина почнеться 18 серпня, у суботу будуть з'їжджатися всі пластуни, яких разом буде 1800 осіб. Все буде відбуватися на території УКУ та Духовної семінарії. Там будуть наші найбільші святкування.

А 19 серпня будемо йти в центр міста, перед пам'ятником Тарасу Шевченкові з 2 до 4 години відбудуться урочистості. Всі будуть в одностроях.CUXOsuLrl0M

А чи активно сьогодні вступають до Пласту?

Бажаючі є завжди, але не так активно вступають, як це було раніше. Останні 5 років немає сплеску популярності Пласту, сподіваємось, що ця зустріч підніме нову хвилю зацікавлень нашою організацією.

Що дає Пласт?

Друзів у першу чергу. Кожного тижня у нас є зустрічі, заняття. Ми збираємось і розповідаємо, як ми прожили останній тиждень, що нового.

Ми розмовляємо, обговорюємо різні теми, співаємо пісень, робимо щось руками. Це дуже здружує людей, які потім дружать сім'ями.
На Пласті також можна навчитися абсолютно всього. Ти вибираєш, що тебе цікавить.

Ти можеш навчитися плавати на каное, лазити по скелях, ходити в мандрівки, бути інтелектуалом, ходити на інтелектуальні змагання.
Ти можеш долучатися до того, що тобі подобається найбільше.

Пласт заснували у Львові, а сьогодні де пластуни найактивніші ?

У Львові все ж таки найбільша кількість пластунів. Також багато пластунів в інших містах Західної України – в Івано-Франківську, Тернополі, трішки є у Рівному, Ужгороді, на сході України є також окремі осередки.

Свого часу Пласт активно діяв у діаспорі, як сьогодні розвивається Пласт за кордоном?

Пласт за кордоном є в українській діаспорі, це 9 діаспорних країн. На заходах у суботу будуть присутні 500 пластунів із-за кордону.

Хто сьогодні фінансово підтримує Пласт?

Є невелике державне фінансування і за рахунок членських внесків. У квартал юнак платить 25 гривень, за ці гроші він собі організовує побут. Табори відбуваються за кошти батьків, є і спонсори.

Чому варто вступати в Пласт?

Структура пласту така, що у межах одного гуртка кожен має свою посаду. І ці функції змінюють своїх власників кожних півроку або рік, таким чином дитина вчиться працювати на різнимх посадах, може виконувати різні завдання.

Дуже приємно чути від моїх вихованців, що їм стало по телефону легше говорити, чи піти до вчительської попросити журнал, коли інші їхні однокласники цього бояться. Пласт додає впевненості.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.