Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Демонтаж пам'ятника в Грушовичах

Facebook.com

П'ятниця, 28 квітня 2017, 16:18

У мінкульті Польщі визнали законним демонтаж упівського пам'ятника в Грушовичах

Демонтаж пам'ятника в Грушовичах

Міністерство культури та національної спадщини Польщі заявило, що пам'ятник встановлений із порушенням чинного польського законодавства.  

Про це повідомляє Польське радіо.

"Демонтаж незаконно встановленого у 1994 році пам’ятника УПА на муніципальному кладовищі у Грушовичах неподалік Перемишля є законним", – повідомили у Міністерстві культури та національної спадщини Польщі. У відомстві додали: "пам’ятник зведений із порушенням чинного у Польщі законодавства, без отримання відповідних дозволів від місцевої влади".

"Демонтаж незаконно встановленого пам’ятника відбувся відповідно до чинного законодавства. Рішення війта ґміни Стубно прийнято згідно із законом від 8 березня 1990 року про самоврядування ґмін. Таким чином, ця акція була проведена у відповідності до закону, хоча для деяких представників української сторони цей факт, можливо, важко прийняти, особливо напередодні відзначення річниці операції „Вісла”, – написало у повідомленні Міністерство культури Польщі.

У відомстві додали, що проти пам’ятника у такій формі виступала Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва, з якою також встановлення пам’ятника не консультувалося.

"Українській стороні – Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України – неодноразово були направлені листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам’ятника, що був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на теренах Польщі пам’ятників прославляння членів УПА, які мають символічне значення і не пов’язані з місцем поховання", – наголошено у повідомленні.

"Листи із подібним змістом направляло від минулого року також українській стороні Бюро увічнення боротьби та мучеництва Інституту національної пам’яті Польщі. Однак також ці дії не дали очікуваного результату", – додали у повідомленні.

Міністерство культури зазначило, що демонтаж пам’ятника булo проведенo відповідно до прийнятих війтом ґміни Стубно Янушем Слабіцьким кроків, спрямованих на демонтаж пам’ятника, через його "неврегульований правовий статус та обґрунтовані протиріччя, що викликали як послання, так і елементи оздоблення пам’ятника".

"Польська сторона вважає, що кожен убитий або полеглий в результаті воєн та політичних репресій на території Польщі (як і України) має право на гідне увічнення та спочинок. Міністерство відкрите до діалогу з українською стороною у питаннях увічнення та організації гідного поховання населення української національності, могили якого розташовані у Польщі, за умови, що вирішення спірних питань відбудеться у дусі порозуміння та діалогу, відповідно до чинного у Польщі законодавства та згідно із положеннями Угоди між урядами Польщі та України про охорону місць пам’яті і спочинку жертв війни та політичних репресій, підписаної у Варшаві 21 березня 1994 року", – пояснюється у повідомленні.

Водночас Міністерство культури Польщі наполягло, що з польської сторони не буде дозволу на функціонування у громадському просторі встановлених з порушенням чинного польського законодавства пам’ятників „слави Української Повстанської Армії”, метою яких є прославляння збройного формування, відповідального за злочини, вчинені проти тисяч, здебільшого беззахисних, польських громадян.

Нагадаємо, 26 квітня на кладовищі села Грушовичі (ґміна Стубно в Польщі) демонтували пам'ятник воякам УПА. Міністерство закордонних справ України вважає інцидент провокацією.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.