Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Лівчицька школа-інтернат

ukrainaincognita.com

Четвер, 11 травня 2017, 15:50

На Львівщині хочуть закрити єдину в області школу для дітей із неврологічними розладами

Лівчицька школа-інтернат

Усіх дітей школи планують розподілити по школах-інтернатах області.

Лівчицька спеціальна ЗОШ-інтернат І-ІІ ступенів, комунальний заклад Львівської обласної ради, є спеціальною загальноосвітньою школою-інтернатом для дітей, позбавлених батьківського піклування, інвалідів дитинства, розумово неповносправних, для дітей зі синдромом Дауна.

Нещодавно департамент освіти Жидачівського району повідомив керівництво школи та батьків дітей, які там навчаються, про розформування закладу та розподілення дітей в інші школи-інтернати області.

Як розповіла мама дитини, що навчається у школі, Ліда Скиба, керівництво району пояснило це рішення тим, що нерентабельно тримати таку велику кількість вчителів. Зокрема, у школі навчаються трохи менше 70 дітей, а з ними працюють трохи більше 60 вчителів.

"У загальній школі моя дитина не встигала за навчанням, адже для цих дітей потрібен особливий підхід і лише у цій школі створені усі умови для навчання хворих дітей", – повідомила Ліда Скиба.

Натомість директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій зазначила, що Лівчицька школа-інтернат є закладом Львівської обласної ради, тому рішення про його ліквідацію приймає обласна рада.

"Станом на сьогодні розглядаються варіанти доцільності функціонування цього закладу. Держава проводить політику повернення дітей із шкіл-інтернатів у сім’ї. Утримання однієї дитини коштує державі понад 100 тис грн, а у цій школі зараз перебуває близько 50 дітей та більше 60 працівників", – розповіла Любомира Мандзій.

За її словами, наразі в облдержадміністрації з’ясовують варіанти переведення дітей в інші заклади.

"Лише після влаштування усіх дітей, які начаються у цій школі, ми будемо думати, що робити із вивільненим приміщенням", – наголосила Любомира Мандзій.

Голова Гніздичівської об'єднаної територіальної громади, куди входить село Лівчиці, Іван Оліяр пояснив, що закрити цю школу хочуть в межах реформи освіти.

"Ідея в тому, щоби дітей з особливими потребами навчати у загальноосвітніх школах на інклюзії. Зараз школа є на балансі Львівської обласної ради. До кінця року її хочуть передати на баланс Гніздичівської ОТГ. Тому зараз просять владу розробити проект того, що там може знаходитися. Можливо, й навчальний заклад.

Також є пропозиція компромісного варіанту: поки що взяти школу на співфінансування і, принаймні на наступний навчальний рік, зберегти школу. В облдержадміністрації кажуть: у школі 52 учні і 64 учителі – невигідно. Влада об'єднаної територіальної громади поки не знає, як все вирішиться", – розповів Іван Оліяр.

Наразі Варіантам не вдалося отримати коментар директора закладу Світлани Пітули.

Зазначимо, школа знаходиться у будівлі колишнього маєтку графа Строжинського, який був побудований у 1895 році. Палац має два поверхи і підвальні приміщення, а навколо нього посаджений парк з алеями.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.